Bakan Karaismailoğlu, “Önemli aşamaları geride bıraktık, elektro mekanik imalatlar devam ediyor. Tünel çıkış kavşağında bulunan 126 metre uzunluğundaki ardgerme köprü imalatlarını da tamamladık. Projemiz hizmete açılınca; mevcut yol 8 kilometre kısaltılmış olacak. Böylece seyahat süresi yaklaşık 30 dk azalacak. Bu da büyük tasarruf avantajları sağlayacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 139 milyon TL tasarruf edilecek. Karbon salımı da 18 bin ton daha az gerçekleşecek. Zigana Tüneli’nin açılışına artık sayılı günler kaldı. 2023 yılı nisan ayında bütün imalatlarımızı tamamlayıp tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz” dedi.
TRABZON’U ERZURUM’A BAĞLAYACAK PROJE
Zigana Tüneli’nde ışık görme töreninin 13 Ocak tarihinde yapıldığını hatırlatan ve çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirten Bakan Karaismailoğlu, “Planlamalarımızı bölgesel sınırları da aşarak küresel çapta yapıyoruz. 1 trilyon 631 milyar liranın üstünde yatırımla ulaştırma altyapılarımızı iyileştirmek, Türkiyeyi küresel bir lojistik süper güce dönüştürmek, ulaşım ağlarını genişletmek ve uluslararası taşımacılık güzergâhlarındaki eksik bağlantıları tamamlamakta önceliklerimiz oldu. İşte bu noktada Doğu Karadeniz’in en önemli ticaret merkezi konumundaki Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan güzergâhta inşa ettiğimiz Zigana Tüneline de bu açıdan bakmamız gerekiyor” diyerek sözlerini sürdürdü.
Bakan Karaismalioğlu, Zigana Tüneli ve bağlantı yolarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzde 100 yerli kaynakların kullandığını belirterek, şu şekilde devam etti:
‘GURUR PROJESİ’
“Proje tamamen Türk mühendisleri ve işçileri tarafından inşa edildi. Ayrıca kara yolu tünellerinde Türkiye’de ilk defa yapılan ‘dikey şaft yapıları’ Zigana Tünelinde teşkil edildi. Proje kapsamındaki 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandırma şaft yapısı bulunuyor. Teknik, mühendislik boyutuyla yerli ve millî çalışmaların bir başka zaferi olacak, Avrupa’nın ve dünyanın zirvesindeki yapılardan biri arasına yerleşecek Zigana Tüneli, Trabzon ve Gümüşhane’nin geleceğine vurulacak bir mühür gibi, açılışıyla bölgenin gelişimi ve kalkınmasında önemli bir ivme oluşturacak, kullananlara, bölge halkına kazandıracaklarıyla Türkiye’nin gurur projeleri arasında yerini alacak.”