Enflasyonu düşürmede kendilerini çok başarılı sayamayacaklarını dile getiren Kavcıoğlu, “Enflasyonun aşağı getirilmesinde alınan kararlar ve uyguladığımız politikalar inşallah bizi başarılı kılacak. Vatandaşımızın sıkıntılarını çok yakından takip edip hissediyoruz” dedi. Kavcıoğlu yılın son enflasyon raporunu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında enflasyona ilişkin tahminlerinde gıda fiyatlarının, yıl sonuna doğru düşüşe geçerek 2022 yılında yüzde 75, 2023 yılında ise yüzde 22 oranında artacağını varsaydıklarını söyledi. bir önceki enflasyon raporu döneminde gıda fiyatlarını 2022 için yüzde 71.3, 2023 için de yüzde 25.7 olarak tahmin etmişti. Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 4.8 puanlık güncellemeyle yüzde 60.4’ten yüzde 65.2’ye, 2023 yıl sonu tahminini ise 3.1 puanlık bir güncelleme ile yüzde 19.2’den yüzde 22.3’e güncellediklerini, 2024 yıl sonu tahmininin de yüzde 8.8 olduğunu kaydetti. 2022 yılı ortalama petrol fiyatlarına yönelik tahmin de 99.6 dolardan 100.5 dolara yükseltildi.

‘KISA SÜREDE GÖRECEĞİZ’

Kavcıoğlu, enflasyonun hem Merkez Bankası’nın hem de hükümetin odaklandığı en önemli sorunların başında geldiğini belirterek, aşağı indirmek için tedbirler alındığını söyledi. Enflasyon varsa sorun olduğunu ifade eden Kavcıoğlu, vatandaşın sıkıntılarını çok yakından takip ettiklerini dile getirdi. Vatandaşların daha müreffeh hissetmesini sağlayacak tedbirleri aldıklarını kaydeden Kavcıoğlu, bunun sonucunun da kısa sürede görüleceğini ifade etti. “Biz başarılı olacağımıza inanıyoruz” diyen Kavcıoğlu, “Halkımız da rahat olsun, enflasyon istediğimiz noktaya hızlı bir şekilde gelecek” dedi.

Şahap Kavcıoğlu

Son Para Politikası Kurulu (PPK) kararının hatırlatılması ve faiz politikasına ilişkin bir soru üzerine Kavcıoğlu, PPK metninde bir öngörüde bulunduklarını daha sonraki gelişmeleri piyasanın belirleyeceğini söyledi. Kavcıoğlu, enflasyonun indirilmesi konusunda talebi kısıtlayıcı kararlar yerine, üretimi artırıcı kararları almayı seçtiklerini vurguladı.

SİSTEMİK RİSK YOK

Bankaların sistemik risk yönünde uyarı yaptığına yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine Kavcıoğlu, oluşabilecek risklerin hem BDDK hem de Merkez Bankası tarafından takip edildiğini söyledi. Böyle bir risk oluştuğunda anlık tedbirlerin alınacağını dile getiren Kavcıoğlu, bankacılık sisteminin güçlü olduğunu, kendilerine intikal eden bir riskin olmadığını kaydetti. Kavcıoğlu, bugün “Türkiye Yüzyılı”nın açıklanacağını da hatırlatarak, “Biz 100 yılı planlarken Türkiye’nin 10 yıllık senedini, 5 yıllık tahvilini almakta kimse endişe etmesin. Hazinenin 20 yıllık borçlanmaya çıkması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye, artık uyguladığı ekonomik modelle, bugün değil gelecekteki tereddütleri de ortadan kaldırmak üzere. Uyguladığımız politikada bir tereddüt yaşanmasını doğru bulmuyorum” diye konuştu.

KUR KORUMALI SİSTEMDEN ÇIKIŞ NORMAL

Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduat (KKM) ile ilgili bilgi verilmemesine yönelik olarak herhangi bir gizlemenin söz konusu olmadığını, yıl sonunda bilanço açıklandığını görüleceğini söyledi. Kurun istikrara kavuştuğu, enflasyon ve faizlerin düştüğü ortamda KKM’den kendiliğinden çıkış olacağını dile getiren Kavcıoğlu, girişin de çıkışın da olduğunu, firmaların ihtiyaçları için KKM’den çıktığını kaydetti. Bunun dışında daha iyi getiri için borsa, tahvil ya da gayrimenkul gibi dövizin dışında alternatif aramasının önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Kavcıoğlu, “Bu da kur korumalının ne kadar başarılı yürütüldüğünü gösteriyor. ‘Kur korumalı’dan çıkışı da bu şeklide görmek lazım. Herhangi bir risk görmüyoruz” diye konuştu.