Son dönemde elektrikli ticari araçlar alanında yaptığı yatırımlar ve Big.e gibi yenilikçi modelleriyle dikkat çeken Anadolu Isuzu’nun Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu. Otomotiv sektörünün önemli bir dönüşümden geçtiğini belirten Arıkan, “İşin rengi değişti. Öyle sistemler ve parçalar geliyor ki, yerlilik tarafında bir şey yapmazsan bir anda her şey tersine döner. Tedarik sanayisiyle birlikte var olan gücümüzü devam ettirmemiz lazım. Bu dönemde, özellikle yerlileşme ve yerli üretime teşvik çok önemli. Global tedarik zincirinde altyapısı bizim kadar iyi olan ülke yok. 2023 ve 2024’ten itibaren Türkiye otomotiv sektöründe çok daha iyi gelişmeler göreceğiz. Tedarik sanayisinde olduğu gibi Uzakdoğu’dan çok şey akabilir. Yeter ki, tedarik ve ana sanayimizle teknoloji dönüşümüne ayak uyduralım ve yerlileşmeyi arttırmak için teşvik edelim” diye konuştu.

ELEKTRİKLİ YATIRIM

Ana ürün gruplarının otobüs, kamyon ve Pick-Up olduğunu hatırlatan Tuğrul Arıkan, 2015 yılına Ar-Ge’de büyük bir atılım yaptıklarını kaydetti ve şirketin elektrifikasyonla ilgili çalışmaları hakkında, “3.5, 7.5 ve 12 ton için elektrikli kamyon geliştirmelerimiz devam ediyor. 2024 sonunda elektrikli kamyon tarafında hazır olmayı hedefliyoruz. Yine Türkiye’nin en güçlü olduğu kollardan otobüs alanındaki çalışmalarımız hızla sürüyor. Geçen sene 8 metre boyutundaki ilk elektrikli otobüsümüzü satışa çıkarmıştık. Önümüzdeki yıl 12 metre, sonrasında 18 metre ve nihayetinde midibüs alanında elektrikli modelimizi hazırlıyoruz. Burada da 2024 sonu itibarıyla portföyümüz hazır olacak” bilgisini verdi.

Tuğrul Arıkan

HİDROJENLİ OTOBÜS 2025’TE

Elektrikli modellerin pil paketini Türkiye’de yapmak istediklerini de belirten Arıkan, “Şu anda elektrikli araçlarda en önemli konu yüksek maliyetler ve menzil problemleri. Biz genellikle elektrikli otobüs ve kamyonlarımızda menzil opsiyonları sunmak istiyoruz. Pil konusunda iki ana tedarikçimiz var. Çeşitliliğimiz arttıkça uygun pil paketi bulmak kolay olmuyor. Kendi pil paketlerimizi yapmak için fizibilitesine bakıyoruz. Bu da 2023’te değerlendireceğimiz bir alan olacak” dedi.

Hidrojen teknolojisinde de çalışmalar yaptıklarını belirten Arıkan şu bilgileri verdi: “Odağımız elektrikli ancak hidrojen çalışmalarına da başladık. Şu anda tasarım çalışmaları sürüyor, beraber çalışacağımız firmaları tespit ettik. 2023 ve 2024 geliştirme dönemi olacak. İnşallah 2024 sonu veya 2025 başı hidrojenli modelimizi satışa çıkaracağız. İlk modelin şehiriçi otobüs olma ihtimali yüksek.”

 

TİCARİDE HURDA TEŞVİKİ TALEBİ

Türkiye’nin ticari araç parkının yaşlı olduğu belirten Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, “Yıllardan beri savunduğumuz bir şey var. Otobüs ve kamyon tarafında hurda teşvik programının ele alınması gerekiyor. Böyle bir programın faydası çok büyük olur. Bir kere trafik güvenliği artar. Yollara daha güvenli araçlar çıkar ve trafik kazaları önemli ölçüde azalır. Yine atılacak bir teşvik adımının yakıt tüketimi ve karbon emisyonu açısından da çevreye önemli katkıları olur. Bu kapsamda, ticari araçlara getirilecek bir hurda teşvik programını destekliyoruz” dedi. Arıkan ayrıca, Türkiye’de elektrikli ticari araçların kullanımının yüksek fiyatlar nedeniyle yaygın olmadığını belirterek, “Yürütme maliyetinde kazançlar var ama sabit yatırım hala yüksek. Bunun Avrupa ülkelerinde olduğu gibi finansmanlarla desteklenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DAĞITIM VE PAKET SERVİSE ÖZEL ELEKTRİKLİ

Şehir içinde ‘son kilometre’ paket servis ve dağıtım hizmetleri sunan işletmelere yönelik geliştirilen tamamen elektrikli Big.e ile ilgili bilgiler de veren Arıkan, “Big.e bizim kabuklardan çıktığımız bir proje oldu. Kamyonculuk bizim DNA’mızda vardı. Ona 80’li yılların sonunda otobüsü ve midibüsü ekledik. Pazardaki ihtiyaçlara baktık. Pandemiyle birlikte ihtiyaçlar patladı. Şehirler gittikçe büyüyor. O zaman şehir içine uygun bir şey yapmamız lazım dedik ve Big.e’ye başladık. Şimdi müşteri denemeleri aşamasındayız. Gerçekten piyasaya hitap eden bir araç yapmak istiyoruz. Geri bildirimlerden sonra aracın son pilot aşamalarına geleceğiz. 2023 sene sonunda seri üretim, 2024 yılında satış hedefliyoruz” dedi.

TOGG İLE ORTAK PROJE GELİR Mİ?

Yerli otomobil TOGG’un ortaklarından olan Anadolu Grubu’nun çatısı altında ticari araç üretimi gerçekleştiren Anadolu Isuzu’nun Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, ‘Togg ile ortak çalışmalar gündeminizde mi?’ sorumuzu ise şu şekilde yanıtladı: “Togg bizim gururumuz. Anadolu Grubu’nun da ortak olduğu bir şirket. Biz Benchmark açısından bazen birbirimize destek oluyoruz. Geliştirmeler açısından şu an için bir şey yok ama bu olmaz demek değil, ilerde olabilir. Şu anda Togg’un belirli bir odak noktası var. Açıkladığı bir ürün gamı ve üretim planı var. Zaman içerisinde hafif ticari araç geliştirmelerini de düşüneceklerdir diye tahmin ediyorum.”