HGS etiketi almayan yabancı plakaları araçlardan tahsilat yapamadıklarını da dile getiren Soğukpınar, 11 aylık dönemde 38 bin kaçak geçiş yapıldığını ve tahsil edilmeyen paranın miktarı ise 4 milyon 282 bin lira olduğunu paylaştı. Soğukpınar, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle kuzey ticaret koridorunun kapandığına ve yükün orta koridora kaydığına da işaret ederek, Bu yılın ilk 9 ayında Türkiye’nin ticari trafiği yabancı plakalı araç olarak yüzde 32 daha artış gösterdi” dedi.
ZİRVE TÜRKİYE’DE
Özel otoyol işletmeciliği şirketlerini bir araya getiren ASECAP DAYS 2023 Zirvesi’nin, önümüzdeki yıl ICA’nın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirileceğinin duyurulduğu basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soğukpınar, “ASECAP Avrupa’daki özel otoyol işletmecilerini buluşturan çok değerli bir platform. Biz de ICA olarak hem ülkemizi hem de sektörümüzü ASECAP bünyesinde en iyi şekilde temsil etmek için çalışıyoruz. Bu amaçla özel otoyol işletmecileri arasında ‘sürdürülebilirlik raporu’ yayınlanan ilk şirket olduk. Altyapı işlet-mecileri için önem arz eden sürdürülebilirlik konusundaki adımlarımız, zirvenin Türkiye’de düzenlenmesi için gerekli altyapıyı oluşturuyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında, Avrupalı sektör temsilcileri İstanbul’da buluşacak ve özel otoyol işletmeciliği sektörünün geleceği ülkemizde konuşulacak” dedi.
‘ALTYAPI HAZIR OLMALI’
Avrupa Birliği’nin 2050 yılı için ortaya koyduğu ‘sıfır karbon’ hedefini, Paris İklim Anlaşması’nı ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni hatırlatan ASECAP Genel Sekreteri Malika Seddi ise, “ASECAP Genel Kurulu, ICA’nın ASECAP Days 2023 etkinliğine İstanbul’da ev sahipliği yapma teklifini memnuniyetle karşıladı” diyerek, “AB’nin ortaya koyduğu 2050 hedeflerini gerçekleştirmek için alternatif yakıt sistemlerinden, yeni regülasyonlara, değişimin gerektiği tüm alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Tüm bu çözümlerin gerçekleştirilebilmesi için ise altyapı projelerimizin ‘gelecek araçlara ve çözümlere’ uygun olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.