Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte cari fiyatlarla 4 trilyon 258 milyar lira, bazında ise 241 milyar 523 milyon dolar büyüklüğe ulaştı. Kişi başı milli gelir de üçüncü çeyrek itibariyle 9 bin 861 dolar olarak hesaplandı. Harcama yönetimiyle GSYH hesabına göre üçüncü çeyrekte vatandaşın tüketimi geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19.9 artarken, bunun büyümeye katkısı 12 puan oldu. Vatandaşın büyümeye katkısı ikinci çeyrekte 13.62 puan, ilk çeyrekte ise 11.61 puan olmuştu. Devletin tüketimi ise üçüncü çeyrekte hızlandı. Üçüncü çeyrekte geçen yıla göre devletin tüketim harcamaları yüzde 8.5 artarken 1.07 puanla büyümeye bu yılın en yüksek katkısını verdi.
SAĞLANAN KATKI
Finans sektörü yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21.6 büyüdü, büyümeye katkısı 0.85 puan oldu. İdari ve destek hizmetleri yüzde 12.6 büyümeyle 0.61 puan, kamu yönetimi yüzde 7.6 büyümeyle 0.73 puanlık pozitif katkılarıyla dikkat çekti. İnşaat sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 14.1 daraldı. Hizmetler sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 6.9’luk büyümeyle 1.67 puanlık katkı sağladı. Bilgi iletişim sektörü yüzde 13.9 artışla ekonomiyi yüzde 0.85 puan pozitif etkilerken, gayrimenkul yüzde 4.1 büyümesiyle 0.29 puan destek verdi. İhracat üçüncü çeyrekte yüzde 12.6 artarken, ekonomiye 2.9 puan katkı verdi. İthalat yüzde 12.2’lik artışıyla büyümeyi 2.24 puan geriletti. Dış ticaretin büyümeye olumlu etkisi 0.66 puan oldu. Stoklardaki azalmanın büyüme üzerinde üçüncü çeyrekte de negatif etkisi 9.5 puan oldu. Üretim yöntemiyle GSYH hesabına göre ise ikinci çeyrekte daralan tarım sektörü yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1.1 ile büyüme gösterdi. Tarım sektörünün olumlu katkısı ise 0.06 puan oldu. Sanayi sektörünün ekonomik büyümeye katkısı sadece 0.06 puan oldu.
‘TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞTI’
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, nitelikli ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında uyguladıkları selektif kredi politikası ile ekonomideki kaynakların etkin ve verimli alanlarda kullanılmasını sağladıklarını belirterek, politikaların olumlu sonuçlarını da almaya devam ettiklerini kaydetti.
Nureddin Nebati
Ekonominin üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 3.9 büyüdüğünü dile getiren Nebati şöyle devam etti: “Böylece ilk dokuz aylık dönemde büyüme yüzde 6.2 olmuştur. Orta Vadeli Program’da (2023-2025) öngördüğümüz şekilde yüzde 5 civarı büyüme ile kapatarak, bu yıl da en güçlü büyüyen ülkelerden biri olacağız. Büyümemize iç ve dış talep 7 çeyrektir pozitif katkı vermekte ve 9 çeyrektir kesintisiz büyüme sürecimiz devam etmektedir. Büyümeye iç talep 3.2 yüzde puan, net dış talep ise 0.7 yüzde puan katkı vermiştir. Türkiye Ekonomi Modelimizin önemli amaçlarından biri olan ihracat ve makine-teçhizat yatırımlarının üçüncü çeyrek büyümesine katkısı toplam 4.4 yüzde puan olmuştur. Uyguladığımız politikalarla; zorlu küresel koşullara rağmen ülkemiz yatırımda, istihdamda, üretimde ve ihracatta pozitif ayrışmaya devam etmektedir. Üçüncü çeyrekte mevsimsel düzeltilmiş istihdam yıllık 1.7 milyon kişi artmış ve işsizlik oranı yüzde 10’a gerilemiştir. Ülkemizin kendine özgü dinamiklerini, geçmiş tecrübelerini ve potansiyelini dikkate alarak; Türkiye’yi büyüten, yatırımcılarımızın önünü açan, istihdam odaklı politikaları uygulamaya devam etmekte kararlıyız.”