Kozmetikte sahte ürünlerin payı artmaya devam ediyor. Markalı ürünlerin fiyatlarının son bir yılda iki katına çıkmasıyla tüketiciler soluğu pazarlarda ve orijinal olmayan ürün satan internet sitelerinde alıyor. Biz de gittiğimiz bir pazar yerinde kozmetik ürünlerindeki son durumu gözlemledik. Rujlar 20 TL, allıklar 20-40 TL, far paletleri 35-65, göz ve dudak kalemleri 10 TL, rimeller 15-25 TL, fondötenler 25-40 TL, allıklar 20-30 TL, eyeliner 15-20 TL fırçalar ise 10-35 TL arasında değişiyor. Pazarda konuştuğumuz satıcılar, yıllardır bu işi yaptıklarını ve hiçbir şikâyet almadıklarını söylüyor. Ancak uzmanlar cilde doğrudan temas eden bu ürünlerin neredeyse tamamının orijinal olmadığı ve sağlığa zarar verebileceği konusunda uyarıyor.

ÇİN’DEN GETİRİLİYOR

İstanbul Pendik’te bulunan semt pazarında konuştuğumuz bir satıcı, ürünlerin Çin’deki fabrikalarda yapıldığını ve her ürünün renginden toplamda 12 bin adet üretildiğini anlatıyor. Sirkülasyonun önemli olduğunu belirten bir pazarcı ise, mağazaların haftada 2 adet, kendilerinin ise her gün 50-100 adet ürün sattıklarını söylüyor. Mağazadaki ürünün daha pahalı olmasının sebebinin kutulu ve tester (test amaçlı) ürünlü olduğunu iddia eden bir satıcı da, “Biz fabrikadan kutusuz ve tester’sız aldığımız için ucuza alıp ucuza veriyoruz” diyor.

‘TAVSİYE ÜZERİNE GELİYORUZ’

Pazarlardaki ürünlere vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor ve her yaş grubundan kozmetik ürünü alışverişi yapılıyor. Vatandaşlar fiyatlar uygun olduğu için pazardan kozmetik ürünü aldıklarını belirtiyor. Beğendiği ürünü alabilmek için evlerinden çok uzakta başka bir semt pazarına gelen de var. Bazı vatandaşlar ise bu ürünleri daha önce hiç kullanmadıklarını ve bir tanıdığının tavsiyesiyle ilk defa alacaklarını ifade ediyor. Merak üzerine gelen vatandaşlar, ürünleri denemek için aldıklarını, beğenmeseler bile ucuz olduğundan zarar etmeyeceklerini düşünüyorlar.

SAHTE ÜRÜNLERİN CİLT KANSERİ TEHLİKESİ VAR

* İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kozmetik Komite Başkanı Necdet Mot, pazardaki ürünlerin fiyatlarından sahte olduğunun anlaşıldığını, ÜTS sisteminden de vatandaşların ürünleri kontrol edebileceğini söyledi. Sahte ürünlerin mağazalarda ve internette de satıldığını belirten Necdet Mot, vatandaşların aldanmaması gerektiğini ve özellikle sahte parfümlerde alkolden dolayı cilt kanseri tehlikesinin olduğunu belirtti. Kimyager Nihal Şahin İpekoğlu ise, “Türkiye’deki üreticiler pazara ürün vermez, onların satış kanalları bellidir. Çin’den taklit olarak gelen ürünlerde yüksek miktarda ağır metal vardır. Kozmetik ürünlerinde kullanılan hammaddeler özel testlerden geçer. Kozmetikte kullanılabilmesi için ürünün bazı kriterlere uygun olması gerekiyor” dedi.Nihal Şahin İpekoğlu şikayetlerle ilgili, “Genellikle şikâyetlerin büyük çoğunluğu e-ticaret üzerinden gelir. Pazardaki ürünler hakkında kimse şikâyette bulunmaz. Çünkü oraya giden tüketici çok ucuza bir ürün alma niyetindedir ve verdiği paradan vazgeçebilir” dedi.