Küresel çapta enerji, kimya, metal ve maden sektörlerine ilişkin araştırmalar hazırlayan danışmanlık şirketi Wood Mackenzie, enerji piyasasına dair 2023 yılı öngörülerini bir raporla paylaştı. Buna göre, petrol talebinde artış beklenirken; karbon yakalama ve depolamanın ana akım haline geleceği ve gelişmiş ülkelerin ABD’deki The Inflation Reduction Act (IRA-Enflasyonu Düşürme Yasası) benzeri adımlar atarak, düşük karbonlu hidrojeni destekleyen yatırımlar yapacağı ifade edildi.
İŞ FIRSATLARI
Raporda, 2022 yılının enerjiye dair görüşleri değiştiren bir yıl olduğu kaydedildi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan enerji krizinin küresel anlamda büyük bir yıkıma neden olduğu ifade edilirken; LNG, elektrik ve gaz fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı hatırlatıldı. Enerji Geçişi Direktörü David Brown, ABD’nin liderlik ettiği düşük karbonlu enerjiye geçiş sürecinin diğer ülkeler tarafından takip edileceğini söyledi ve “IRA ile sunulan sübvansiyonlar, dünya çapında şirketlerin yatırım kararlarını gözden geçirmelerini sağladı. IRA’da yer alan güneş ve rüzgâr enerjisine dair destekler, depolama, karbon yakalama ve düşük karbonlu hidrojen desteği birçok ülkedeki politikaları gölgede bırakır nitelikte. Diğer ülkeler rekabette ayakta kalabilmek için ABD’deki benzer teşvikleri getirmek zorunda kalacaklar. Bu şüphesiz dünya için bir kazanım olacak ve yeni iş fırsatlarının yaratılmasını sağlayacak” değerlendirmesini yaptı.
KISITLAMALAR ETKİLİYOR
2022 sona ererken küresel petrol talebinin düştüğüne dikkat çeken Wood Mackenczie’den Ann-Louise Hittle ise yılın dördüncü çeyreği için talepte yıllık 1.2 milyon varillik keskin bir düşüş yaşanacağı öngörüsünde bulunarak şunları söyledi: “Ancak bu düşüş trendi kısa sürecek gibi görünüyor. Çin’deki kısıtlamaların hafifletilmesi ve petrokimya ürünlerinin kullanımındaki artışla 2023 yılının tümünde petrol talebinin büyümesini öngörüyoruz.”
PROJELERE ENFLASYON ENGELİ
enerji projelerinde önemli bir aşama olarak kabul edilen nihai yatırım karar sürecine yaklaşan petrol ve gaz tarafındaki projelerin, 2020’den bu yana onaylanan proje sayısına göre iki kat arttığını söyleyen Fraser McKay ise “Sermayeye, artan maliyet enflasyonuna ve projelerin uygulanmasına dönük endişeler karar sürecine dair birtakım soru işaretleri yaratıyor. 2023 yılında başlamaya hazır yaklaşık 60 büyük çaplı projeden sadece 30’unun hayata geçeceğini düşünüyoruz” dedi.
LNG’DE YAVAŞLAMA BEKLENTİSİ
GAZ ve LNG Araştırmalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Massimo Di Odoardo, savaşla birlikte LNG talebindeki artışın ardından LNG sözleşmelerinde yavaşlamalar görülebileceğine işaret ederek, “2022, yıllık 80 milyon tonluk anlaşmaların imzalandığı yoğun bir yıl oldu. 2023 yılında ise LNG talebinde yavaşlama bekliyoruz” dedi. Çin’deki LNG talebinin süreceğine dikkat çeken Di Odoardo, “ABD’de bağımsız oyuncular anlaşmaları sürdürürken; Avrupa ise fiyatlandırmada yaşadığı soru işaretleri nedeniyle tedarik konusunda daha fazla taahhütte bulunmaktan kaçınabilir” yorumunda bulundu.