Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2. Finansın Geleceği Zirvesi Programı’nda açıklamalarda bulundu.
Nebati’nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Reel sektör ile tasarruf sahipleri arasında köprü vazifesi gören finans sektörümüzün önünü açmaya devam edeceğiz ve birlikte yürüyeceğiz.
Finansal mimari ve altyapının geliştirilmesi için ilgili tüm kurumlarımızla yoğun bir şekilde beraberce çalışıyoruz
Bu kapsamda atacağımız yeni adımları yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Bu yeni adımlarımız da Kur Korumalı Mevduat gibi finansal istikrara katkı sağlayacak.
Türkiye Ekonomi Modeli’ni anlatıyoruz, bizi dinliyorlar, izliyorlar, merak ediyorlar, sorguluyorlardı, şimdi nasıl oldu diye bakıyorlar, Türkiye Ekonomi Modeli dünyanın gündeminde.
Ekonomimizin daha fazla katma değerli üretim potansiyeline ulaşabilmesi amacıyla Türkiye Ekonomi Modelimizin sac ayaklarından biri olan selektif kredi politikasını istikrarlı şekilde uyguluyoruz.
Böylece, reel sektörün finansmana kesintisiz erişimini sağlarken kredilerin de tüketimden ziyade üretken alanlara yönlendirilmesini sağlıyoruz.
21 Ekim itibarıyla toplam kredi hacmi yıl sonuna kıyasla 2 trilyon lira artarak 6.9 trilyon liraya ulaştı.
Bu artışın yaklaşık %83’lük kısmının reel sektörümüze açılan ticari kredilerden kaynaklanıyor olması oldukça önemli.
KOBİ kredilerinin tarihsel ortalamasının üç katından fazla büyümesini ekonomimizin geleceği ve sağlığı açısından çok önemli buluyoruz.
2022 yılında selektif kredi anlayışıyla Hazine destekli KGF kefalet sisteminde 111,3 milyar liralık kredi hacmi oluşturmuş durumdayız.
Küresel ölçekte zorlu bir dönemde geçtiğimizin hepimiz farkındayız, öte yandan ülkemiz açısından yepyeni fırsatlar barındırdığının da çok net bir şekilde farkındayız.
Bu fırsatları da en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz.
Gereken tüm mücadeleyi sonuç alana kadar veriyoruz, çünkü biz yarına yön verme ideali ile ilerliyoruz.
İlerleyen dönmede de vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin kalkınması için gereken tüm mücadeleleri tereddüt etmeden vermeye devam edeceğiz.
Krizler her alanda ortaya çıkar ama biter.
Yarına yön veren ‘Türkiye Yüzyılı’nı inşa edeceğiz.
Hazine olarak yeşil tahvil ihracı için gerekli mevzuatsal hazırlıkları tamamladık.
BDDK ile de TBB ile de SPK ile de toplantı yaparız… Finansal yapının mimarları konuşur, tartışır, sorunlar varsa ortaya koyar, çözümü için her paydaş üzerine düşen yükü alır.