Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Fiyat İstikrarı Komitesinin düzenli aralıklarla toplandığına işaret ederek, “Kısa, orta ve uzun vadeli bakış açısına sahip politika adımlarını titizlikle hazırlıyoruz. Enflasyonla mücadelenin en önemli politika önceliklerimizden olduğunun özellikle altını çizmek istiyorum” dedi.
Nebati, Komitenin 1 Mart’ta gerçekleşen 3. toplantısında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gelişmelerin olası yansımalarını etkin şekilde yönetebilmek ve gıda ile ham madde arz güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla üretim-satış, tüm ticari aşamalarda gerekli tedbirlerin vatandaşların lehine uygulanmasına karar verdiklerini söyledi.
Ayrıca ilgili bakanlıklarla koordinasyon içinde piyasa gerçekleriyle uyuşmayan haksız fiyat belirleyen işletmelere cezai müeyyideler uygulayacaklarını ifade eden Nebati, “Rekabeti ve başta enerji olmak üzere kaynak kullanımında verimliliği artırıcı politikaların hayata geçirilmesiyle enflasyonun düşürüleceğine inancımız tamdır. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm bakanlıklarımızla kararlı duruşumuzu sürdüreceğimizi ve gereken tüm adımları alacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
“İlk çeyrek göstergeler olumlu görünüme işaret ediyor”
Türkiye’nin yüzde 11’lik büyüme performansını değerlendiren Bakan Nebati, “2021 yılını yüksek ve dengeli büyüme performansının yanı sıra görece düşük bir cari açık ve önemli ölçüde düşen bir işsizlik oranıyla tamamladık. Yatırımlara, üretime ve ihracata odaklanan Türkiye Ekonomi Modeli ile yüksek istihdam sağlayarak katma değerli büyüme performansı göstereceğiz. Bu kapsamda 2022 yılının ilk çeyreğine ilişkin göstergeler, büyümede olumlu görünümün süreceğine işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.
“Savaşın sona ermesi en büyük dileğimiz”
Nebati, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Türkiye ekonomisine olası etkilerini de değerlendirerek, “Bölgemizde yaşanan jeopolitik gelişmelerin diğer ülkeler gibi Türkiye ekonomisini de etkiliyor. İki ülke ile olan ticari ve turizm ilişkilerimiz ile müteahhitlik hizmetlerimizin boyutu dikkate alındığında bu gelişmenin ülkemize etkisi daha da önem kazanmaktadır. Elbette arzu etmediğimiz bu jeopolitik gerginliğin ekonomimiz üzerindeki etkisinde savaşın süresi ve boyutu önem taşımaktadır. Bu savaşın en kısa zamanda sona ermesi en büyük dileğimiz. Sadece ülkemiz açısından değil, yaşadığımız bölgede refahın artması için en önemli şey barış ve huzur ikliminin hakim olmasıdır. Bu, hepimizin faydasınadır” dedi.
Kur korumalı hesaplarda 535 milyar lira birikti
Bakan Nebati, 3 Mart itibarıyla 843 bini gerçek ve 27 bini tüzel kişi olmak üzere Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat ve Katılma Hesaplarına (KKM) dahil olanların sayısının 870 bine, KKM hesaplarındaki toplam tutarın da 535 milyar liraya ulaştığını söyledi. Nebati, “Bu tutarın yüzde 58’i yani 308 milyar lirası TCMB kapsamında dönüşümlerden, yüzde 42’si yani 227 milyar lirası Hazine kapsamındaki dönüşümlerden oluşmaktadır. TCMB kapsamında tüzel kişilerin payı 229 milyar lira ile yüzde 74, gerçek kişilerin payı da 79 milyar lira ile yüzde 26 seviyesinde” bilgisini verdi.