Heyet, A101, BİM, CARREFOURSA, MİGROS ve ŞOK’a ortak tedarikçiler aracılığıyla kurulan dolaylı temasla fiyatların, fiyat artışlarının koordinasyonunun sağlandığı; gelecekte yapılacak zamların, kampanyaların belirlendiği; fiyat indirimine giden marketlere tedarikçiler aracılığıyla müdahale edilerek ürün fiyatlarının tüketici aleyhine artırıldığı; fiyatları yükseltmeyen marketleri zorda bırakmak için fiyat düşürme stratejisi izleyerek danışıklı hareketlerin sürekli olarak gözetildiği şeklinde bir dizi suçlama yöneltti.

‘NE BİS İN İDEM’

Bu şekilde topla-dağıt karteli niteliğindeki anlaşma veya uyumlu eylemler yoluyla Rekabet Kanunu 4. maddesinin ihlal edildiği dolayısıyla para cezası almaları gerektiğini ileri süren soruşturma heyeti, ardından 5 marketin geçen yıl aldıkları 2 milyar 650 milyon liralık cezayı anımsatarak gerekçesini şöyle sürdürdü:“Hukukta ‘mükerrer cezalandırma yasağı’ olarak da bilinen, bir kimsenin aynı fiilinden dolayı mükerrer olarak yargılanamamasını ve cezalandırılamamasını ifade etmek üzere kullanılan ‘ne bis in idem’ ilkesi çerçevesinde A101, BİM, CARREFOURSA, MİGROS ve ŞOK bakımından işbu soruşturma kapsamında herhangi bir idari para cezasına hükmedilmesine yer olmadığı değerlendirilmektedir.”

‘MARKALAR ARACI’

Ancak heyet, marketlere bu suçlarda aracılık ettikleri, zincir marketlerle eşit derecede suçlu oldukları gerekçesiyle Beypazarı, Coca Cola, Doğanay, Düzey, Eti, Fritolay, GSK, Haribo, Kent, Pasifik, Pepsi, Redbull, Şölen ve UNMAŞ hakkında para cezası uygulanmasını istedi. İhlal edilen eylemlerin bu şirketlerin ‘kartel’ özellikleri dikkate alınarak da arttırılması talebini sözlü savunma toplantısında tekrarlayan heyet, Beypazarı, Coca Cola, Düzey, Eti, Fritolay, Haribo, Pasifik, Pepsi, Derbull ve UNMAŞ’ın eylemlerinin bir yıldan uzun, beş yıldan kısa sürmesi nedeniyle cezalarının yüzde 50 artırılmasını; Doğanay, GSK, Kent ve Şölen’in eylemlerinin bir yıldan kısa sürmesi dolayısıyla ceza artışına gerek olmadığını vurguladı.

Soruşturma heyetinin ceza istemediği ancak ağır suçlamalar yönelttiği dosyayla ilgili BİM, Migros, Şok, A101, Carrefour bugün Rekabet Kurulu heyeti önünde sözlü savunma yaparak, suçlamaları reddedecekler. Marketlerle birlikte diğer 15 firmaya ceza verilip verilmeyeceğine Rekabet Kurulu, 15 gün içinde karar vererek kamuoyuna açıklayacak.

CİRO ÜZERİNDEN YÜZDE 10’U KESİLEBİLİYOR

Rekabet Kanunu’nun ‘Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar’ başlığını taşıyan 4. maddesi piyasada rekabeti engelleme, bozma amacı taşıyacak şekilde mal veya hizmetlerin alım satım fiyatının, kârının ya da satım şartlarının tespit edilmesi; piyasanın bölüşülmesi ve kontrolü; malın arz ve talebinin kontrolü veya bunların piyasa dışında belirlenmesi; rakiplerin faaliyetinin zorlaştırılması, kısıtlanması; eşit durumdaki kişilere farklı şartların uygulanması gibi eylemleri yasaklıyor. Söz konusu hükmün ihlali durumunda ise Kurul, bir önceki yıl cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası verilmesine hükmedebiliyor.