Nüfusumuzun en büyük kısmını oluşturan asgari ücretli ve emekliler, yıl sonunun gelmesiniz alacakları zam yönünden merakla beklemektedir. Her gün artan ekonomik koşullar nedeniyle halkımız yoksullaşmaya devam ediyor.

Bildiğiniz gibi yıl başında asgari ücrete %50 nin üzerinde zam yapılmış, ancak yapılan bu zam art arda gelen fiyat artışlarıyla zamlı maaşlar alınmadan enflasyonist baskı ile eriyip gitmişti. Ocaktan başlayarak devam eden yüksek enflasyon sebebiyle her yılın sonunda yapılan asgari ücret zammı bu yılın ortasında ek zam yapılmak zorunda kalındı. Yapılan zam sadece asgari ücrete değil, emekli ve memurlara da uygulandı. Buna göre temmuzda memurlara %41,69, emekli, SSK ve bağ kurlulara da %42,35 zam verilmişti.

Geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılan Orta vadeli ekonomik programda &65 olan enflasyon oranı, TÜİK tarafından %79 olarak tahmin yapılmıştı. Ücret ve maaşlar TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranı baz alınarak uygulandığı için maaşlar en az %40 oranında artacaktır. Ancak Sn. Cumhurbaşkanımız yıl sonunda asgari ücretli ve emeklilere iyi bir oranda zam yapılacağını, enflasyona ezdirmeyeceklerini beyan etmişti. Bu durumda beklediğimiz orandan da yüksek bir zam gelebilir. Dolayısıyla asgari ücretin en az 7500 TL. Olması muhtemeldir.

Başka bir gerçek ise 7500 TL olsa bile açlık sınırının altında kalmasıdır. Ülkemizde asgari ücret artık normal ücret olarak yorumlanmaktadır. Yapılacak olan asgari ücret zammında işverenlere verilecek destekler de arttırılmalıdır.

Asgari ücret ve emekli zamları hesaplanırken sadece geçmiş döneme ait enflasyon rakamları baz alınmaktadır. Hâlbuki önümüzdeki yaşayacak olduğumuz dönemin de tahmini enflasyon oranı eklenerek yapılsa enflasyonun etkisi azalacaktır.

Ülkemizde çalışan nüfusun yaklaşık %40 ı asgari ücretle çalışarak yaşam mücadelesi vermektedir. Avrupa ülkelerinde ise asgari ücretlilerin çalışan nüfusa oranı %10 civarındadır. Emekli sayımız ise 13 milyonu aşmıştır. Yani çalışan nüfusun yarıdan fazlası dar ve sabit gelirlilerden oluşmaktadır.

Maaş ve ücretlerdeki artış için en optimal çözüm ücretlerin her ay TÜİK tarafından açıklanan Tüketici fiyat endeksine göre güncellenmesidir. Bu yapılamıyorsa her üç ayda bir enflasyon oranında asgari ücret güncellemesi uygulanabilir.

ZAFER ÖZCİVAN

Ekonomist