Bilgisayarların hayatımıza girdiği 1980 li yıllardan bugüne kadar genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek toplumun her kesimi teknolojinin getirdiği nimetlerden faydalanmaktadır. Bir taraftan da teknolojik gelişmeler sürekli kendini göstermekte ve bizler de bu gelişmeleri takip etmek zaruriyetini hissediyoruz. Çünkü teknolojide meydana gelen değişimler insan ihtiyaçlarına göre değişmektedir.
Günlük hayatımızda en küçül çocuğun elinde bir cep telefonu veya bilgisayar bulunmaktadır. Bu, bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirse de çocukların geleceği için önemlidir.
Kodlama eğitimi çocukların öğrenebileceği en küçük yaşta verilmelidir. Çünkü geleceğin meslekleri arasında; üretim mühendisliği, blockhaim uzmanı, veri madenciliği, yapay zekâ eğitmenliği, robot teknisyenliği gibi teknoloji ve yazılımla ilgili konular ön plandadır. Dolayısıyla çocukların erken yaşta programlama yapabilmeleri açısından eğitimi önem kazanmaktadır.
Kodlama her meslek için geçerli olduğu için her yaşta öğrenilmesi mümkün olan bir sistemdir. Bugün her işletmede her ürünün kodu vardır ve kod olmadan işlem yapılamamaktadır.
Kodlama, bilgisayara yapmasını istediğiniz işlemleri bilgisayarınızın anlayacağı dilden komut verme işlemidir. Dünya üzerinde Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça vd. gibi diller olduğu gibi bilgisayarların da aşağıda bahsetmeye çalışacağımız şekilde çeşitli dilleri vardır. Öncelikle bu dillerden en az birini kodlama yapabilmek için öğrenmek gerekir.
Bilgisayarlar veya elektronik aletlerin tümü elektronik cihaz çalışması yapabilmek için kod parçacıkları kullanmak zorundadır. Başka bir ifade ile bilgisayara yaptırmak istediğiniz her eylemi kodla bildirmek zorundasınız ve bilgisayar aldığı koda göre işlemi gerçekleştirecektir ve bu işlem bilgisayarın anladığı dilden yapılmak zorundadır.
Aşağıda kullanacağımız için algoritmanın tanımını yapalım: Herhangi bir problemin çözümü için gidilecek yol veya atılacak adımlar şeklinde tanımlanabilir. Algoritma, programlama dili değildir. Yalnızca karşımıza çıkan bir problemin çözümüne ulaşmak için attığımız adımları başlangıcını ve bitişini belirterek mantıklı ve en kısa yoldan belirleme işlemidir.
Günlük yaşamımızda hepimiz her gün birçok problemlerle karşılaşıyoruz ve bunları çözebilmek için en mantıklı ve hesaba uygun şekilde tasarladıktan sonra gerekiyorsa parçalara ayırarak çözüme ulaşmaya çalışıyoruz. İşte problem çözümü için attığımız adımlar algoritma olarak tanımlanır.
Birçok ülkede kodlama, bir nevi yeni okuma yazma öğrenmeye benzetilmektedir. Dolayısıyla dünya üzerinde bazı ülkelerde çocuk yaşta kodlama eğitimi verilmektedir ve çok doğru bir yaklaşımdır. Çünkü hayatın ilk merdivenlerinden başlayarak kodlama kullanılacaktır. Kodlama öğrenebilme ve algoritma yapabilme yeteneği, düşüncelerini ifade edebilme ve problemlere çözüm getirebilme yeteneğidir. Bu beceri veya yetenekler bir insanın hayatı boyunca başarılara imza atması için gereklidir.
Kodlama öğrenmek, yabancı dil öğrenmekle aynıdır. Çünkü kodlama da bir dil öğrenmektir. Öğrenim sırasında karşılaşılacak eylemler ise başka bir heyecan yaratacaktır.
KODLAMANIN FAYDALARI
*Dikkati güçlendirir, konsantrasyonu ve yaratıcılığı artırır.
*Problemlere farklı bakış açısıyla bakmayı sağlar.
*Analitik düşünme ve problem çözme becerisini geliştirir.
*Döngü, koşul ve sıralama gibi kavramların erken yaşta ve çok daha kolay öğrenilmesini sağlar.
*Algoritma kurma ve algoritmik düşünme becerisini geliştirir.
*Sorunları küçük ve yönetilebilir parçalara bölmeyi öğretir.
*Günümüzde temel bir gereksinim haline gelen ve her geçen gün önemi artan bir beceriye sahip olmayı sağlar.
*Basit oyunların ve uygulamaların geliştirilebilmesine yardımcı olur.
*Öz güven sağlar ve yeniliği harekete geçirir. Bu da başarıyı getirir.
*Programlama eğitimi; matematik, okuma-yazma ve fen gibi farklı alanlardaki öğrenme becerilerini destekler.
*Soyut matematiksel kavramlar birçok çocuk için zorlayıcı olabilir ve onları konudan tamamen uzaklaştırabilir. Kodlama eğitimini, çocukların bu soyut kavramları görselleştirmeleri sağlar.
Kodlamayı bilgisayar dilini bilen herkes yapabilir. Başka bir ifade ile kodlama yapabilmek için önce bir programlama dili öğrenmek zorundasınız. Ancak kodlama yapabilen meslekler aşağıdaki gibidir.
*Programcılar
*Oyun Programcıları
*Donanım Programcıları
*Ağ Uzmanı
*Veri Tabanı Uzmanı
*Developers (Geliştiriciler)
*Webmaster (Web Geliştiricileri)
*Mobil Uygulama Geliştiricileri
En çok kullanılan kodlama dilleri HTML, CSS, JAVA, CSRİPT, PHP olarak sayılabilir.
NOT: Para borsa sitesinden yardım aldım.
ZAFER ÖZCİVAN
Ekonomist