Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, bulunamayan ilaç sorununun, sahte ilaç sorununu beraberinde getirdiğini belirterek, “Geçen günlerde İstanbul’da bir apartman dairesinde binlerce sahte ilaç yakalandı. Yakalanan bu ilaçların yüzde 80’i kanser tedavisinde kullanılan, bulunması son zamanlarda çok zorlaşan ilaçlar. Piyasada ikinci el ilaç endişesi var” dedi.

İLAÇ KURU GÜNCELLENMELİ

“Yokluğu geri dönülmez sonuçlara neden olur. Yetkililer bir an önce ilaç kurunu güncelleyerek, ekonomik gerçeklere uygun hale getirmek ve vatandaşın ilaca ulaşmasını sağlamak zorundalar. İlaç yokluğunun ana nedeni artan maliyetler ve uygulanan ilaç kurunun düşük olmasının sonucudur. Sağlık otoriteleri ise ilaç talebinin çok yüksek olduğunu söyleyerek, aslında yeterli üretimin yapıldığı, ancak ihtiyaca yetmediğini ileri sürüyorlar. Oysa ilaç üreticileri son derece profesyonel çalışan şirketler. Her yıl üretim miktarları istatistikler hazırlanarak, dikkatlice belirlenir. Hangi ilaçtan ne kadar üretileceği, nüfus ve diğer değişkenler de göz önüne alınarak hesaplanır. Bütün bahaneleri bir kenara bırakıp, ilaç üretim maliyetlerini düzeltecek çözümler üretilmediği sürece bu firmaların yeterli miktarda ilacı üretip, piyasaya vermesini beklemek çok da mantıklı değil. Bu firmaların da ticari birer işletme olduğunu ve varlıklarını devam ettirmek zorunda olduklarını unutmamak gerekir.”

Nurten Saydan

SAHTE İLAÇLAR YAKALANIYOR

“Eczanelerimizde asla sahte veya kaçak ilaç bulunmaz” diyen Saydan, “Eczanelerimizde bulunan ilaçların hepsi İlaç Takip Sistemi’ne kayıtlı ve bakanlık kontrolünde. Bu nedenle üreticiden gelen az miktarda ilaçla hastalarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için çaba gösteriyoruz. Ancak en büyük endişemiz eczanelerimizde ilaç bulamayan hastalarımızın çareyi karaborsa ilaç satan yerlerde veya internet üzerinden satılan sahte ilaçları alarak şifa araması” şeklide konuştu. Saydan, “Şu an ülkemizde görülen ilaç yokluğunun sonucu fırsatçıların harekete geçtiğini gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir apartman dairesinde 25 bin 538 adet sahte ilaç yakalandı. 6 bin 750 adet sahte boş ilaç kutusu, 1400 ilaç etiketi, 1595 adet ilaç prospektüsü, 5 bin ilaç kapağı tespit edildi. İstanbul’da yakalanan bu ilaçların yüzde 80’i kanser tedavisinde kullanılan bulunması son zamanlarda çok zorlaşan ilaçlar. Kanser hastalarının yaşamak için bel bağladıkları ilaçları bulmak için her şartı zorladığı ve bu nedenle bulduğu her ortamdan ilaç almak zorunda kaldıklarını bilen fırsatçılar bu hastalarımızı suistimal ediyor. Pek yakında ilaç hırsızlıklarına ve internette 2. el ilaç satışlarına rastlamaktan endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.