Gümüş fiyatları üzerinde, majör merkez bankalarının (ABD , Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası) faiz artırımına yönelik adımları baskı oluştururken; diğer taraftan küresel resesyon riskinin artması, endüstriyel malzeme olarak kullanılan gümüş üzerinde etkili oluyor. Gümüş tüketiminin yarıdan fazlası endüstriyel amaçlarla kullanılırken, en çok tüketimi yapan ülke olarak ise Çin öne çıkıyor. Gümüşün fiyatı, tarihi zirvesini 25 Nisan 2011 tarihinde 49.81 seviyesine kadar yükselerek gördü. Değerli metal dünkü kapanış fiyatına göre ise, yıl başından bu yana yüzde 20’ye yakın değer kaybetti. Geçtiğimiz yılı değer kaybıyla tamamlayan ons gümüş, 2022 yılının ilk 10 ayında da düşmeye devam etti. 2023 yılının ikinci yarısından itibaren dünya ekonomilerinde düzelmelerin görülmeye başlanması halinde, endüstriye malzeme olarak da kullanılan gümüş fiyatlarının bundan destek alması muhtemel beklenti olarak görülüyor. Gram gümüş fiyatı, 20 Aralık 2021 tarihinde gördüğü 13.19 TL seviyesinde bulunurken; gram gümüşün fiyatı, ons gümüş ve dolar TL’nin değerine göre oluşuyor. Gram gümüşün yıl başından bu yana getirisi, dünkü kapanış fiyatına göre yüzde 12 seviyesinde bulunuyor.

YENİDEN YÜKSELEBİLİR

Trive Yatırım Araştırma Müdürü Emre Çayırlı gümüş fiyatları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Gümüş fiyatı son yedi ayda yüzde 33 değer kaybetti ve pandemi öncesinde güçlü bir direnç bölgesi olan 17 dolar ila 18 dolar aralığındaki alana geri çekildi. Kısa vadeli hareketlerde tahvil faizleriyle ters korelasyon içinde bulunan gümüş fiyatının orta ve uzun vadede biraz daha sanayi üretimlerinin seyrine bağlı olarak hareket etmesi beklenebilir. Diğer yandan yaşanmakta olan enerji krizinden çıkış noktası olarak görülen yeşil enerjiye geçişte oldukça önemli bir metal olan gümüş talebinde, ekonomik faaliyetlere ilişkin belirsizliğin kalkmasıyla artış yaşanabilir. Böyle bir senaryoda ise, gelecek 12 ay içinde gümüş fiyatının yeniden 25 dolar bölgesine yükselme ihtimali bulunuyor. Kısa vadeli hareketler içinse 17.50 dolar ve 15.50 dolar bölgeleri güçlü destek alanları olarak gözüküyor” dedi.

Küresel piyasalar önceki hafta, ABD enflasyon rakamlarının ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde artış göstermesiyle olumsuz bir seyre yönelirken; piyasalardaki bu harekette veri sonrası ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyondaki yükselişin önüne geçebilmek için faiz artımlarında hızlanabileceği beklentisi etkili oldu. Hafta başında, şirketlerin üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin iyimser beklentiler ile piyasalarda risk iştahını artarken, dün ise tahvil faizlerindeki yükseliş ile risk iştahı baskılandı. Gümüş fiyatları ise dünkü işlemlerde, dolar endeksinde ve ABD tahvil faizlerinde yaşanan düşüşün etkisiyle değer kazandı.

Piyasalar için Fed’in faiz adımları önemini korurken, gözler kritik karara kadar açıklanacak ekonomik verilerde olacak. Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bir sonraki toplantısı 1-2 Kasım’da gerçekleşecek. Piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında Fed’den 75 baz puan faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor.