Hem Türkiye’de hem de dünyada 2022 yılı yoğun bir ekonomik gündem ve zorlu koşullara ayak uydurma çabasıyla geçti. 2022 yılının son çeyreğinde halen umut verici bir görünüm ortaya çıkmasa da tablo nispeten netleşti. Yurtiçindeki ekonomik gelişmeler dışında, ihracatla büyümeye dayalı ekonomi modeliyle küresel arenada yaşanan gelişmeler çok daha yakından takip edilmeye başlandı. Enerji krizi, enflasyon, resesyon söylemleri, sürdürülebilirlik ve jeopolitik krizlerin etkisiyle yeni bir yıla giriş yaparken, 2023 yılında sektörlerin en yakından takip edecekleri konunun ne olduğuna dair üretimde, hizmet sektöründe ve ihracatta önde gelen sektörlerin görüşlerini derledik.
Yeni yılda, Avrupa’nın yeşil mutabakat kapsamında uygulayacağı sınırda karbon vergisi, enerjideki belirsizlik, üretim ve tedarik gibi küresel gelişmeler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki üretici ve ihracatçının da gündeminde olacak. Artan maliyetler çoğu sektör için yakından takip edilmesi gereken sorunlardan biri olurken; hemen her sektörün cevap aramaya çalıştığı konu ise finansmana erişim olarak öne çıkıyor.
– İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister:
En çok ihracat yaptığımız Avrupa Birliği’nde yaşanacak enerji ve ekonomi krizi bizim için de risk oluşturuyor. Kimya sektörümüz açısından 2023 yılının ilk yarısı hem iç hem de dış pazar ile ilgili bir yavaşlama olabilir ancak yılın ikinci yarısının daha pozitif olacağına inanıyorum. 2023 yılında sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm öncelik verdiğimiz konuların başında geliyor.
– Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin:
Her ne kadar kış sezonu ve yılbaşı dönemi normalden daha sakin geçiyor olsa da 2023 için iyimser beklenti devam ediyor. Mevcut koşulların devamı durumunda 2023 yılı turizmde iyi bir yıl olacaktır. Ancak Artan maliyetler konaklama sektörünün önündeki en önemli sorun olarak öne çıkıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de konaklama sektörü artan enerji maliyetleriyle başa çıkmaya çalışıyor.
– İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu:
2023’te sektör olarak gündemimizde dünya çapında yaşanan resesyon ve finansmana erişim var. Her iki durum da ihracatımızı yakından ilgilendiriyor. Eğer ihracatçımız uygun koşullarda finansmana erişebilirse, ülkemizin büyümesine de çok daha fazla katkı sağlayabiliriz.
– İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Kazım Taycı:
Sektör olarak yatırım yapmak ve büyümek istiyoruz. Bunları yapabilmemiz için finansmana erişim konusunda desteğe ihtiyacımız var. Diğer bir önemli konu ise TL maliyetlerinde ciddi yükseliş varken, kurlar aynı seviyede kaldı. Bu durum maliyetleri artırırken, dünyadaki rekabet avantajımızı azaltıyor.
– Ember Türkiye, Ukrayna ve Batı Balkanlar Sorumlusu Ufuk Alparslan:
2023 yılı ülkemizde güneş enerjisi için milat olacak. Kapasite artışını en doğru şekilde sağlamanın planlarını yapmaya başlayacağız. Avrupa’daki kış koşulları doğalgaz fiyatlarında belirleyici etken olacak. Nispeten ılıman geçen kış bu şekilde devam ederse doğalgaz krizi yaşamayız ancak yağışsız kalan barajlar nedeniyle hidroelektrik üretimindeki düşüş, yaz günlerinde elektrik üretiminde sıkıntı yaşatabilir.
– TOBB Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayii Meclis Başkanı Şeref Fayat:
Hazır giyim ihracatında 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 15-20 daralma göreceğiz. En önemli sebep talebin daralması, enflasyon ve kur nedeniyle fiyat tutturamayarak alamadığımız siparişler. Ayrıca finansmana erişim sorunlarını da gündemimizde olacak.
– Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite DerneğiBaşkanı Ali Haydar Bozkurt:
Büyümede tahmin edilen düşüşe karşın enflasyonun dünya ekonomilerini etkilemeye devam etmesi bekleniyor. Bunların yanı sıra Enerji krizi de devam ediyor. Elimizdeki parametreleri değerlendirdiğimizde bulunurluk konusunun 2023’te de devam etme riski olduğunu görüyoruz. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde, 2023 yılının da yaklaşık olarak 2022’ye benzer geçmesini bekliyoruz.