Hepimiz hayatın gerçekleri olan yaşamın gerekçeleri olan ihtiyaçlarımızı karşılamak için kazanmak zorundayız ve bu kazancı elde etmek için bir meslek sahibi olmak zorundayız. Meslek sahibi olmak için küçük yaşlarda kendimize örnekler seçer ve mücadele içine gireriz. Ancak istediğimiz mesleği seçmek çeşitli sebeplerden dolayı hepimiz için geçerli olmayabilir. Hayat bizi bir yola sürükler ve artık o yolda başarı elde etmeye odaklanırız.
Türk dil kurumu sözlüğüne göre meslek; – Belli bir eğitim ile kazanılan, sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş
– Uğraş
– Öğreti
– Dizge
– Çığır, okul, ekol şeklinde tanımlanmıştır.
Globalleşen dünyada yaşadığımız tekn0olojik gelişmelere paralel olarak meslek grupları da artmaktadır. Dolayısıyla meslek sahibi olmanın yanında bazı yetenekler de gerekmektedir.
Bir insanın her konuyu bilmesi mümkün değildir. Yani her insan bir meslek için odaklanmalıdır. Daha da ötesi ülkemizi baz alırsak üniversite mezunu gençlerimiz iş bulmakta zorlanmaktadır. Sadece üniversite bitirmek, bir yabancı dil bilmek artık yetmiyor. Gençlerimiz de bu bilince sahip olduklarından en iyi okullarda eğitim alarak kendilerini en iyi şekilde hayata hazırlamak, iyi bir meslek sahibi olmak için gayret içindedir.
Euronews in haberine göre, Avrupa Birliği verileri, 2021-2022 ilk çeyrekleri arasında Avrupa’da çalışan sayısının en fazla arttığı meslek gruplarını gösteriyor. Buna göre zirvede “gıda hazırlama yardımcılar” var. Bu meslek grubunda çalışanların sayısı son bir yılda yüzde 25,1 yükseldi. Son yıllarda evlere yiyecek ve içecek teslimatı önemli bir sektör olarak kendini gösteriyor.
Uluslararası Standart Meslek Sınıflamasına (ISCO) göre, Gıda hazırlama yardımcıları,
“Yiyecek hazırlama yardımcıları; az çeşitte önceden pişirilmiş yiyecek veya içeceklerin siparişine yönelik olarak bunları hazırlar ve pişirirler, masa ve mutfak temizleme ve bulaşıkları yıkama. “Yapmaktadır.
Fast food hazırlayıcıları ve mutfak yardımcıları bu grubun ana meslekleri.
Kaynak: Eurostat (Çalışan sayısındaki değişim)
“Kişisel hizmet çalışanları” yüzde 15,6 ile ikinci sırada. Peki, bu grupta hangi meslek dalları var? ISCO’ya göre şöyle:
Seyahatlerde hizmet veren elemanlar, kondüktörler ve otobüs muavinleri ile rehberler; aşçılar, garsonlar ve barmenler; kuaförler, güzellik uzmanları ve ilgili çalışanlar; bina sorumluları ile temizlik ve bakım işleri sorumluları ve diğer kişisel hizmetlerde çalışanlar.”
Üçüncü sırada yüzde 9,6 artış oranı ile “Bilgi ve iletişim teknolojisi ile ilgili profesyonel meslek mensupları” yer alıyor.
Bu gruptakiler, yazılım ve uygulama geliştiricileri ve analistleri ile veri tabanı ve bilgisayar ağları ile ilgili profesyonel meslek mensuplarından oluşuyor. Bu kişiler; belirli uygulamalar için bilgi teknolojileri, donanım, yazılım ve benzer kavramları araştırır, planlar, tasarlar, yazar, test eder, geliştirir ve önerilerde bulunurlar; ilkeler, politikalar ve işlemler dahil ilişkili dokümantasyonu geliştirirler; optimal performans, veri bütünlüğü ve güvenliğini sağlamak için veri tabanları ve diğer bilgi sistemlerini tasarlar, geliştirir, kontrol eder, bakımını yapar ve desteklerler.
“Hukuk, sosyal ve din ile ilgili yardımcı profesyonel meslek mensuplarının sayısı da son bir yolda yüzde 9,4 arttı. Bu gruptakiler; hukuk işlemleri ile soruşturmalara, sosyal ve topluluk yardım programlarına, dini ve kültürel faaliyetlere teknik ve uygulamaya yönelik hizmetler ile destekleyici faaliyetler sağlarlar
Bu alandaki örnek meslekler şöyle: Mübaşir, hâkim kâtibi, noter kâtibi, zabıt kâtibi, hukuk kâtibi, avukat yardımcısı, özel dedektif, gayrimenkul araştırıcısı, toplumsal kalkınma çalışanı, toplumsal hizmet çalışanı, kriz müdahale çalışanı, engelli hizmetleri çalışanı, aile hizmetleri çalışanı, yaşam becerileri eğiticisi, akıl sağlığı yardım çalışanı, sosyal yardım çalışanı, kadın sığınma evleri süpervizörü, gençlik hizmetleri çalışanı ve din görevlileri.
Ağırlama, perakende ve diğer hizmet yöneticilerinin sayısı da son bir yılda yüzde 9,1 yükseldi. Diğer meslek gruplarındaki artış oranları ise şöyle: İşletme ve yönetim profesyonelleri yüzde 7,4; el sanatları ve matbaa çalışanları yüzde 6,7; bilgi ve iletişim teknisyenleri yüzde 5,9; bilim ve mühendislik profesyonelleri yüzde 5,7 ve üretim ve uzmanlaşmış hizmetler yöneticileri yüzde 5,3.
ZAFER ÖZCİVAN
Ekonomist