Ali Bahar, “Döngüsel ekonomi modelini atık azaltma ve atık yönetiminin ötesinde yerel değer zincirini güçlendirecek bir ekonomi modeli olarak ele alıyoruz. Bu çerçevede Antalya’nın kendi çevre hedeflerini iddialı bir şekilde belirleyerek çevreci il unvanını kazanmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
YEŞİL TESİSE DİKKAT
“Antalya ekonomisinde turizm ve tarımın önemi nedeniyle su kaynaklarının, deniz suyu temizliğinin, toprakların, yeşil alanların korunması, karbon ve su ayak izinin düşürülmesi, hava kirliğinin önlenmesi ve sıfır atık hedefleri yaşamsal önem taşıyan konulardır” diyen Bahar, “Bana göre Türkiye’de en çevreci il sıralaması yapıldığında Antalya mutlaka ve mutlaka birinci sırada olmalıdır. Akıllı su ve atık yönetimi, döngüsel ekonomi uygulamaları, plastik yerine organik alternatif ürünlerin kullanılması, çevreci ulaşım standartlarının zorunlu tutulması gibi alanlarda hızlı ilerlememiz gerekiyor. Turizmde yeşil yıldızlı tesis uygulaması bulunmaktadır, ancak henüz yeşil tesis sayısı yeterli değildir. Kamu ve özel sektör kuruluşlarında sıfır atık uygulamaları başlatılmıştır, ancak bu alanda da henüz yeterli düzeyde değiliz” dedi.
Çevreci veya yeşil dönüşümde aktif bir rol üstlendiklerini belirten Ali Bahar, şu şekilde konuştu: “Antalya sanayi sektörü çevre dostu sektörlere dayalıdır ve Antalya OSB, Türkiye’de çevre standartları en yüksek OSB’lerden birisidir. Odamız Antalya ekonomisinde çevreci dönüşüm için bir süredir çalışma yapmaktadır, şimdi sektörel dönüşüm projelerini gündemimize almış durumdayız. Sektörlere model olacak, dönüşüm kültürünü geliştirecek pilot projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Döngüsel ekonomi modelini atık azaltma ve atık yönetiminin ötesinde yerel değer zincirini güçlendirecek bir ekonomi modeli olarak ele alıyoruz. Bu çerçevede Antalya’nın kendi çevre hedeflerini iddialı bir şekilde belirleyerek çevreci il ünvanını kazanmasını arzu ediyoruz.”