Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin (DAİB) sorumluluk alanındaki 17 ilden yılın ilk yarısında yapılan ihracatın yüzde 16’sını üstlendi.
DAİB verilerinden yapılan derlemeye göre, DAİB’in sorumluluk alanındaki Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan 17 ilden bu yılın ilk 6 ayında 906 milyon 132 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Bu dönemde ihracatta bir önceki yıla göre yüze 79 artış ile en fazla payı 159 milyon dolarla Şırnak aldı. Şırnak’ın DAİB’in sorumluluk alanında yapılan ihracattaki payı ise yüzde 16 olarak kayıtlara geçti.
Kentte, yerleşik firmalar tarafından son yıllarda gıda ürünlerinin yanı sıra yaş meyve ve sebze de ihraç edildi.
Söz konusu bölgelerdeki ihracatın iller bazında dağılımında ilk sırayı Şırnak alırken bu ili Van, Elazığ, Hakkari, Erzurum, Batman ve Erzincan takip etti.
“En çok ihracat Şırnak’tan”
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, bölge ihracatının yüzde 16’sını gerçekleştiren Şırnak’ın yılın ilk yarısında bölgeden en fazla ihracat yapan il olduğunu vurguladı.
İhracatın artış trendinde olduğuna işaret eden Şengel, “DAİB’e bağlı 17 ildeki üye firmalar sayesinde yılın ilk 6 ayında 906 milyon 132 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ihracatın yüzde 16’sına tekabül eden 159 milyon dolarlık kısmı Şırnak’tan gerçekleştirilmiştir. Böylece bölgemizden en fazla ihracat yapan il Şırnak oldu.” diye konuştu
Şengel, bu yılın ocak-haziran döneminde Şırnak’ın yanı sıra birçok ilde de ihracatın arttığını ve bu artışta sebze ile meyve ürünlerinin etkili olduğuna işaret ederek, şunları aktardı:
“Şırnak’ta geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 79 artışla 159 milyon, Van’da yüzde 125 artışla 35 milyon ve Erzincan’da yüzde 85 artışla 4,5 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İlimizde yaşanan bu ihracat artışını yoğunlukla meyve, sebze ve gıda ürünleri oluşturuyor. Şırnak, dinamo rolü üstlenen ihracatçı firmalar sayesinde büyük bir gelişme gösterdi. Özellikle Irak’a yönelik yaş meyve ve sebze ihracatının çok büyük kısmı Cizre ve Silopi’deki yerleşik firmalarca gerçekleştirildi.”