Çocuklarımız hiç şüphe yok ki geleceğimizin teminatıdır. Hepimiz, çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmek, en iyi okullarda okutmak, en güzel ahlaklı olmasını sağlamak, vatana millete faydalı bir insan olması için elimizden geldiği şekilde, gece gündüz onlar için çalışırız. Onların acıları bizim acımız, onların başarılı olması ise bize verecekleri en büyük ödüldür.
Ancak maalesef bazı çocuklarımız bir şekilde suça karışmakta ve belki de ne yaptıklarını bilmeyecek seviyede bulunmaktadır. Tabii ki bunların çeşitli sebepleri olabilir. Bu sebepler ciddi şekilde araştırılarak çocuklarımızın topluma kazandırılmaları hepimizin görevi olmalı ve onları suça itecek nedenleri ortadan kaldırmaya çalışmalıyız. Peki bu sebepler neler olabilir?
*İlk akla gelen aile içi huzursuzluklardır. Anne babanın geçimsizliği veya ayrı yaşamaları sonucu çocuğa yeterli zaman ayırmaması
*Ailenin ekonomik durumunun yeterli seviyede gelire sahip olmamasından dolayı çocuğun gerekli ihtiyaçlarının karşılanamaması. Çocuk adı üstünde çocukluğunu yaşamalıdır. Okulda veya ikamet ettiği bölgede arkadaşlarının sahip olduğu birtakım materyallere kendisi de sahip olmak istemesi son derece doğaldır. Oyuncak, bilgisayar, telefon, defter, kitap, kıyafet gibi temel ihtiyaçlarının dışında kültürel faaliyetlere de katılmalı, sosyalleşmeyi öğrenmelidir. Burada ince bir ayrıntıyı da unutmamamız gerekir. Bazı çocuklar ailelerine ekonomik destek olmak amacıyla çocukluklarını okuldan arta kalan zamanlarda çalışarak geçirmektedir.
*Özellikle lise yıllarında gelecek korkusu da çocuklarımız için önemlidir. Günümüzde üniversite sınavını kazanmak, istediği branşa kayıt yaptırabilmek hakikaten çok çalışmayı gerektiren bir durumdur. Bazı çocuklarımız üniversiteyi kazanamamak endişesiyle bir takım istenmeyen olaylara karışmaktadır.
Yakarıdaki sebepler çoğaltılabilir. Ancak her şey büyüklerin ve anne babaların verdiği iyi ahlak ve dürüstlükten geçmektedir. Çocuklar, büyüklerinden ne görürlerse onun doğru olduğunu düşünerek aynı davranışları sergilemek isterler. Dolayısıyla çocuğun iyi yetişmesinde büyüklerin rolü oldukça önemlidir.
Çocuklarımız için bir başka konu da arkadaşlarının seçimidir. Dürüst, çalışkan, ailesi bir bütünlük içinde yaşayan arkadaşların seçilmesi önemlidir. Aksi taktirde çocuğun ne yapacağı bilinmez bir durum ortaya çıkabilir. Günümüzde çocuklarımız gece gündüz demeden arkadaşlarıyla birlikte olmak istemektedir ama ebeveynlerin de çocuğu nereye gittiğini imlerle beraber olduğunu bilmeleri ve lüzum gördükleri dönemlerde ikaz etmeleri gerekir.
İyi bir eğitim alan çocuklarımızın hatalı davranışları, bazı kötü olaylara karışma ihtimalleri son derece azdır. Dolayısıyla önce aile içi eğitim sonra da okulda alınan eğitim önemlidir. Günümüzde çocuk suçlarının işlenmesinde en büyük etkenlerden biri de kadın cinayetleridir. Yıllardan bu yana devam eden bu sorun sık sık yazılı ve görsel basında yer almasına rağmen bir türlü çözüme kavuşmamıştır. Son sekiz ayda 254 kadın cinayete kurban gitmiştir.
2023 yılı Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk istatistikleri geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından aşağıdaki şekilde yayınlandı.
Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 537 bin 583 oldu
Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 2023 yılında, 2022 yılına göre %10,7 oranında azalarak 537 bin 583 oldu. Bu olaylarda çocukların 242 bin 875’i mağdur olarak, 178 bin 834’ü suça sürüklenme sebebiyle (kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla), 84 bin 751’i bilgisine başvurma amacıyla, 15 bin 716’sı kayıp (hakkında kayıp müracaatı yapılıp daha sonra bulunan) olması sebebiyle, 11 bin 179’u kabahat işlediği iddiasıyla, 4 bin 228’i ise bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı güvenlik birimlerine geldi veya getirildi.
Suça sürüklenen çocukların %39,8’i yaralama olayına karıştı
Suça sürüklenme nedeni ile güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların %39,8’ine yaralama, %20,8’ine hırsızlık, %7,7’sine pasaport kanununa muhalefet, %4,9’una uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, %4,0’ına ise tehdit suçları isnat edildi.
Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların %45,2’sini mağdur çocuklar oluşturdu
Güvenlik birimlerine mağdur olarak gelen 242 bin 875 çocuğun %89,7’sini suç mağduru, %10,2’sini takibi gereken olay mağduru çocuklar oluşturdu. Güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen veya getirilen 217 bin 915 çocuğun %61,3’ü yaralama, %11,8’i cinsel suçlar, %8,6’sı aile düzenine karşı suçlar, %4,4’ü tehdit, %13,9’u ise bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı mağdur oldu.
AÇIKLAMALAR
Çalışma; güvenlik birimi kayıtlarına geçmiş veya geçmemiş, dosyaları Cumhuriyet Başsavcılıklarına intikal ettirilmiş veya ettirilmemiş, Türk vatandaşı olsun veya olmasın güvenlik birimlerine bir veya birden fazla gelen veya getirilen çocukların karıştığı her bir olayı ifade etmektedir. Kullanılan verilerde bir çocuğa ait gerçekleşen her olay için ayrı kayıt bulunmaktadır.
Kaynak: TÜİK
ZAFER ÖZCİVAN
Ekonomist-Yazar