Sürdürülebilir finansman; iklim değişikliği ile mücadele, su ve deniz kaynaklarının korunması, kirliliğin önlenmesi, döngüsel ekonomiye geçişin sağlanması, biyoçeşitlilik gibi birçok alt başlığı kapsıyor. Bu kapsamda temel amaç fonların, sürdürülebilirlik ve üretkenliğin optimum dengesinin sağlandığı iş kolları ve projelere tahsis edilmesi. İş Bankası’nın bu konuda gelişmiş çözümleri ve destekleri bulunuyor. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem “Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yaygın, lisanssız proje yatırımlarının finansmanını uzun yıllardır destekliyoruz. Endüstriyel tesislerin çatılarında öz tüketim amacıyla kurulacak olan lisanssız güneş enerjisi santrallarının finansmanına yönelik ticari nitelikli İş’te Güneş Kredisi ürünümüzü geliştirmiştik. En son geçtiğimiz günlerde de Çevreci İşletme Kredisi’ni lanse ettik” ifadelerini kullandı.

İzlem Erdem

ÖNLEM ALAN FİRMALARA ÖZEL

Krediyle, çevre konusunda farkındalığı olan, hammaddeden tüketiciye sunulan son ürüne kadar sürecin her evresinde çevresel etmenleri gerekli tedbirlerle kontrol altına alarak, çevreye verilebilecek zararı en aza indirmeyi amaçlayan müşterilere özel bir finansman olanağı sunduklarını vurgulayan İzlem Erdem, “Enerji verimliliğinden atık yönetimine kadar, farklı alanlardaki faaliyetlerin yaratacağı olumsuz etkileri azaltmak için gerekli önlemleri alan işletmeleri desteklemek önemli. Biz de sunduğumuz kredi ile çevre duyarlılığını teşvik eden süreç ve sistemlerin oluşturulmasını sağlamak için sürdürülebilirlik kapsamındaki sertifikalara sahip işletmelerin finansman ihtiyacının karşılanmasını amaçlıyoruz” diye konuştu. Erdem, bankanın net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda taahhüdüyle uyumlu olarak ürün ve hizmetler geliştirmeye ve sürdürülebilirliğe destek olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

ISO14001 Çevre Yönetim Sistemleri, ISO50001 Enerji Yönetim Sistemleri, ISO24518 Su ve Atık Su Hizmetleri, ISO14046 Su Ayak İzi Doğrulama, Organik Tekstil Sertifikası, Ekoetiket ya da Sıfır Atık Belgesi (, gümüş, platin) gibi sertifikalara sahip olan gerçek kişi tacir ve ’ler, çevresel koşulları dikkate alarak yaptıkları yatırımlar ve üretimler sayesinde uygun şartlarla işletme kredisi imkanına ulaşabilecek.