Bölgede ilk defa uygulanan itme sürme tekniği ile 2 yıl önce yapımına başlanan 900 metrelik Bitlis Çayı Viyadüğünün son kaynağı, geçen ay yapıldı. Asfaltlama ve ışıklandırma çalışmaları da tamamlanan köprünün açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ak Parti Bitlis Milletvekilleri Vahit Kiler, Cemal Taşar, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise törene telekonferansla katıldı.
Bitlis-Diyarbakır yolunun 32’nci kilometresinde yapılan ve 15 bin 600 ton çelik kullanılan köprünün açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye’yi küresel lojistik bir süper güce dönüştürmek için emin adımlarla ilerlediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Ulaştırma ve Lojistik Master Planımız doğrultusunda, 5 bine yakın şantiyemiz ve hizmet noktamızda, 700 bine yakın çalışma arkadaşımızla, yarının ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayacak yatırımları bir bir inşa ediyoruz. 2003 yılında başlattığımız kara yolu hamlesi ile özellikle kara yolu ulaşım ağımızın gücüne güç kattık. Artan taşıt sayısına, artan taşıt hareketliliğine rağmen trafik yoğunluğunu azalttık, kaza oranını yüzde 82 düşürdük. Her yıl 13 bini aşkın vatandaşımızın canını güvenli yollar sayesinde kurtarıyoruz. Yatırımlarımız sayesinde sadece 2021 yılında, yakıttan, zamandan, araç bakım ve işletme maliyetlerinden toplam 28 milyar tasarruf elde ettik. Sayın Cumhurbaşkanım, Kafkasları, Karadenizi ve İranı; Güneydoğu Anadolu, Mezopotamya ve Ortadoğuya bağlayan doğal geçit konumundaki Bitlisin ulaşımdaki önemini, hayata geçirdiğimiz ulaşım yatırımları ile daha da artırıyoruz. 2003te Bitlis’ in sadece 19 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 15 kattan fazla artırarak 305 kilometreye ulaştırdık. Bugün de dağlık bir arazi yapısına sahip şehrimizin güney illeriyle bağlantısını sağlayan güzergah üzerindeki Bitlis Çayı Viyadüğünü ve bağlantı yollarını başarıyla tamamlamanın ve açmanın sevincini paylaşıyoruz. Bugün Bitlise bir ilki kazandırmanın da haklı gururunu yaşıyoruz.”
Bakan Karaismailoğlu, köpürünün tamamının yerli ve milli mühendislik tasarımlarla inşa edildiğini de ifade ederek, “Bitlis Çayı Viyadüğü, kendi alanında dünya üzerinde yapımı tamamlanan ilk köprü olmuştur. Yüzde 4 eğimle, 15 bin 600 ton çelik kullanılarak tek parça inşa edilen Bitlis Çayı Viyadüğünde bin kilometre kaynak yapıldı. Viyadükte kullanılan çelik miktarı Eyfel Kulesinin inşasında kullanılan çeliğin 2 katıdır. Sadece örnek gösterdiğim bu miktar dahi, projemizin ne denli önemli ve büyük olduğunun kanıtıdır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz arasında önemli bir geçiş noktası olan Bitlis Çayı Viyadüğü; Gürbulak, Kapıköy, Esendere, Habur gibi önemli sınır kapılarına erişim sağlayan uluslararası lojistik koridorunun da ulaşım standardını son derece artırdı. Başta tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm olmak üzere bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine önemli katkılar sağlayacağız. Bu düşüncelerle, projemizde emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanım ülkemizin geleceğine ışık tutan her projede yanımızda olduğunuz ve desteklediğiniz için bütün çalışma arkadaşlarım adına teşekkür ediyor, Bitlis-Siirt-Diyarbakır yolu, Bitlis Çayı Viyadüğü ve bağlantı yollarının tüm ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum “dedi.
Kurdele kesiminin ardından Bakan Karaismailoğlu, kendi kullandığı araçla Bitlis Çayı Viyadüğünden geçerek, köprüyü hizmete açtı.