Orta vadeli planda öngörüldüğü üzere mayıs ayında pik yapan enflasyon oranları düşme eğilimine girerek bugüne kadar yıllık %32,24 seviyesine kadar gerilediğini TÜİK verilerine göre izledik. Mayıs ayından bugüne 2023 ve 2024 verilerine bakarak baz etkisini hesaplamaya çalışalım.
2023 aylık 2023 yıllık 2024 aylık 2024 yıllık BAZ ETKİSİ
Mayıs ayı = -0,65 40,76 1,96 57,68 -1,31
Haziran ayı =6,50 40,42 1,38 50,09 5,12
Temmuz ayı=8,23 44,50 1,94 41,37 6,29
Ağustos ayı=5,89 49,41 1,68 35,75 4,21
Eylül ayı = 3,40 47,44 1,37 33,09 2,33
Ekim ayı = 1,94 39,39 1,29 32,24 0,65
TOPLAM BAZ ETKİSİ———————————————————-=17,29
Yukarıdaki hesaplamalarda da görüldüğü üzere son altı aya bakıldığında toplam baz etkisi %17,29 olduğu görülmektedir. Başka bir deyişle TÜİK rakamlarına göre yurt içi üretici fiyat enflasyonu %56,68 olmaktadır. Baz etkisi hesaplamaları yılbaşından bu ay sonuna kadar yapmak gerekir ama sizleri rakamlarla uğraştırmamak için son altı ayı baz almayı tercih ettim. Dolayısıyla yıllık enflasyonun düşme eğilimine girdiği söylenemez. Aynen yurt içi tüketici fiyat endeksinde olduğu gibi üretici fiyatlarında da durum aynıdır. Ancak burada ince bir ayrıntı söz konusudur. Yıllık TÜFE %48,58; yıllık ÜFE ise %39,39 dur ÜFE’nin TÜFE’den küçük olmasını biraz açalım.
Yurt içi üretim faktörlerinin tüketici enflasyonundan küçük olması, önümüzdeki süreçte tüketici fiyatlarının düşmesini gerektirir. Çünkü üretim maliyeti düşeceği için bu ucuzlama son tüketiciye yansıması gerekir.
Yurt içi üretici fiyat endeksi sonuç olarak tüketici fiyatlarına yansıyacağından ekonomide ayrı bir yeri vardır. Çünkü halkın satın alma gücüne göre yapılacak alımların temeli yurt içi fiyat endeksine göre belirlenmektedir. Şöyle ki bir satıcı üretim işletmesinden aldığı fiyatı baz alarak satış fiyatını belirleyecek ve TÜFE oranına etki edecektir.
Üretim işletmelerinin diğer ticaret işletmelerine göre süreçleri daha zor ve karmaşıktır. Üretim faktörlerini bir araya getirip hammaddeleri işleyerek ürün elde etmek için öncelikle gerekli yatırım ve makine ve teçhizat yatırımın teknolojik gelişmelere göre yenilenmesi, otomasyona uyum sağlanması, insan kaynaklarından maksimum verim elde edilmesi, tedarik zincirinin ihtiyaçlara göre ve en ekonomik şekilde oluşumunun sağlanması, gerekli olan hammadde ve ara malın üretiminin Türkiye’de üretilemiyorsa ithalat yoluyla girdi sağlanması, ürün gamının piyasanın isteklerine göre belirlenmesi ve gerekli görüldüğünde değişmesi veya arttırılması, rakiplerin kriterlerinin ve uygulamalarının takibi, hedef kitlenin belirlenmesi ve genişletilmesi, ihracat olanaklarının en verimli şekilde kullanılması, devletin verdiği desteklerden faydalanılması, uluslararası pazarda rekabet kriterlerine uyum sağlanması yanında satış departmanının oluşumu gibi temel faktörlerin bir araya getirilmesi son derece önemli bir süreçtir. Burada en önemli departmanlardan AR-GE ve maliyet muhasebesi üretimim en önemli temel ögelerinden sadece iki tanesidir.
Ülkemizde üretim işletmelerine verilen desteklerin tekrar gözden geçirilmesi elzemdir. Devlet tarafından verilen kredilerin doğru ve amaca uygun şekilde kullanılıp kullanılmadığı denetim altına alınmalı belirli zaman periyotlarında verilen kredinin nereye kullanıldığı, ne üretildiği, nereye ve nasıl satıldığı gibi temel işlevler baz alınarak sürekli kontrol edilmelidir. Çünkü alınan kredilerin amaç dışında kullanılması önlenmelidir.
Yurt içi üretici fiyat enflasyonunun yükselmesinde en büyük etkenlerden birisi de kullanılan hammadde ve ara malların yurt içinde üretilmeyenlerin ithalat yoluyla tedarik edilmesidir. Ülkemizde yapılan üretimde kullanılan hammadde ve ara malının yüzde elliden fazlasının yurt dışından ithalat yoluyla tedarik edildiği bir gerçektir. Döviz ödenerek getirilen bu hammadde ve ara mal bedeli kurlar yüksek olduğunda fazla para ödendiğinden üretim maliyeti de zorunlu olarak yükselecektir ve artan bu maliyet fiyatlara yansıyacak bu da enflasyon olarak karşımıza çıkacaktır. Dolayısıyla üretim maliyetlerinin yani yurt içi üretici fiyat endeksinin düşmesi için biz öncelikle ithal ikame malların üretimine öncelik tanımalıyız. Böylelikle hem üretim maliyeti azalarak enflasyona olumlu etki yapacak hem de ithalatımız azalacağından dış ticaret açığımız da azalacaktır
Günümüzde ihracat yapan işletmeler kurların uzunca bir süreden bu yana yatay seyretmesinden dolayı haklı olarak serzenişlerde bulunmaktadırlar. Çünkü üretim girdi maliyetleri (Hammadde, ara mal, işçilik, işyeri kirası vd.) sürekli arttığı halde gelir yerinde saymaktadır. Bu durumda işletmeler karlarından fedakârlık yapmakta hatta bazen zarar bile etmektedir. İşin daha a ötesi işletmeler çıkan personelin yerine yeni personel almamakta, küçülmeye gitmektedir. Üretime ve buna bağlı olarak ihracata en çok ihtiyacımız olan bir dönem yaşamaktayız ve bu ortamda konkordato ve iflas olaylarının çoğaldığı gerçeğiyle karşı karşıya kalıyoruz. Dolayısıyla zararı millet olarak biz çekiyoruz ve böyle giderse çekmeye de devam edeceğiz.
Bir başka konu ise politika faizinin son yedi aydan bu yana %50 de sabit kalması nedeniyle kredi maliyetlerinin %70-75 aralığına yükselmesidir. Çünkü bu kadar yüksek maliyetle üretim yapmak son derece zordur ve iflas ve konkordatoların artmasında kredi maliyetlerinin fonksiyonu yüksektir. Dolayısıyla politika faizinin düşürülmesi, kredi maliyetlerinin de azalması açısından önemlidir. Faizlerin düşmesiyle sanayi üretim endeksi de artacaktır ve işsizlik oranları da azalacaktır. Benim tahminim ekim ayında politika faizinin düşürülmesi yönündeydi ama olmadı. Önümüzdeki en kısa sürede faiz indirimi beklenmelidir.
Ekim ayına ait yurt içi üretici fiyat endeksi TÜİK verileri aşağıdadır;
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %32,24 arttı, aylık %1,29 arttı
Yİ-ÜFE (2003=100) 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %1,29 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre %27,17 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %32,24 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %43,93 artış gösterdi.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %32,85 arttı
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %40,11 artış, imalatta %32,85 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %20,47 artış ve su temininde %43,19 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %31,79 artış, dayanıklı tüketim mallarında %39,17 artış, dayanıksız tüketim mallarında %41,48 artış, enerjide %14,54 artış ve sermaye mallarında %33,84 artış olarak gerçekleşti.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık %1,61 arttı
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %0,85 artış, imalatta %1,61 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %1,56 azalış ve su temininde %1,55 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında %1,52 artış, dayanıklı tüketim mallarında %2,82 artış, dayanıksız tüketim mallarında %1,90 artış, enerjide %0,56 azalış ve sermaye mallarında %0,67 artış olarak gerçekleşti.
Kaynak: TÜİK
ZAFER ÖZCİVAN
Ekonomist-Yazar