AYD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş görüşmenin detaylarını Hürriyet’e değerlendirdi. Altaş, “Bakan Bey’e sorunlarımızı ilettik, kendisi de bizi dinledi. Bizim için temel konu AVM’lerin içinde bulunduğu borç ve bu borcun ödenme şekliyle ilgiliydi. Bir de AVM’lere tekrar yatırım çekmek için atılması gereken adımları konuştuk. Bakan Bey’in derdimizi anladığını düşünüyoruz. Bugün AVM’lerin toplam borcu 12 milyar . Borçlarımızın ödenmesi için bizim önerimiz, toplam borcun üçte birinin TL olarak yapılandırılması, üçte birinin 4. ve 6. yıllarda dövizle ödenmesi ve 10. yılda da toplu bir ödeme yapılması şeklinde” bilgisini verdi.
2.1 MİLYON İSTİHDAM
Bakan Nebati görüşme sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Görüşmede, perakende sektörüne katma değer oluşturacak, sektörün gelişimine katkı sağlayacak başlıkları ele alarak son dönemdeki ekonomik gelişmelerin sektör üzerindeki etkilerini değerlendirdik” demişti. Toplantıda AYD ayrıca Bakan Nebati’ye, “AVM Sektörü Finansal Sorunlarına Yaklaşımlar ve Çözüm Önerileri” raporunu sundu. Geçtiğimiz ay açıklanan rapora göre, AVM ekosistemi içinde 2021 yılında 388 milyar TL gelir yaratıldı, doğrudan ve dolaylı vergilerin toplamı 69 milyar TL olarak gerçekleşirken 2.1 milyon kişiye istihdam olanağı sağlandı.
YATIRIMLAR DÜŞÜŞTE
AVM yatırımlarının azalması ve AVM’lerin mevcut sorunları pandemiyle birlikte dünyanın her yerinde büyük bir artış gösterdi. The Guardian’ın haberine göre, ABD’de yaklaşık bin adet AVM’nin dörtte birinin pandemi, yavaşlayan ekonomi ve online alışveriş hızındaki yükselişle birlikte önümüzdeki yıllarda kapanması bekleniyor. Türkiye’de ise 2006-2010 yılında 136 adet AVM açılırken, bu sayı 2011-2015 yıllarında 141, 2016-2020 yıllarında ise 80 oldu. AYD’nin verilerine göre ise Ağustos 2022’de, bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksi yüzde 14.8’lik bir artışla 85 puana yükseldi. Bu dönemde ziyaret sayısı endeksi bir önceki ay Temmuz 2022 ile karşılaştırıldığında yüzde 2.2 oranında düşüş gösterdi.