Yaşadığımız ekonomik kriz nedeniyle hepimiz bir takım tasarruf yöntemleri konusunda duyarlı olmak zorundayız. İhtiyaçlarımızı ertelemek, en elzem ihtiyaçlarımızı da araştırarak karşılamak, evimizde ve işyerlerinde alınabilecek tasarruf yollarını uygulamak artık yaşam tarzımızın bir parçası oldu.

Özellikle dar ve sabit gelirliler başta olmak üzere elektrik, doğalgaz, akaryakıt konusunda küçük işlemler yaparak aile bütçemize katkıda bulunabiliriz. Eylül ayında yapılan elektrik ve doğalgaz zammı, önümüzdeki kış aylarının epey zor geçeceğinin mesajı kabul edilebilir. Eylülde gelen zam, 4 kişilik bir ailenin ortalama elektrik faturasının 346,90 TL’den 416,3 TL’ye çıkmasına neden olacak. Bu da elektrik faturasının bir önceki aya göre 69,4 TL, sene başına göre de 196,6 TL birden artması demek. İstanbul’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin ortalama doğalgaz faturası da eylül itibariyle 436 TL’ye yükselecek. Bu kış yüklü faturalarla hiç de kolay geçmeyecek, geçemeyecek.

Habertürk gazetesinden Esra Toptaş, konu ile ilgili yaptığı çalışmada elektrik ve doğalgaz için evde alabileceğimiz tasarruf önlemlerini aşağıdaki şekilde anlatmış.

FATURALAR NASIL DÜŞER?

Elektrik ve doğalgaza gelen son zamların ardından gelen faturalar vatandaşın ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Elektrik ve doğalgazdan tasarruf yapabilmek aşağıdaki şekilde olabilir.

ELEKTRİK

*Elektrikli ev aletlerinden en çok enerji harcayan kettle, ütü, fırın ve klimadır.

*Haftada 7 kez ketle çalıştırmak=4 kez çamaşır makinası veya haftanın 7 günü 6 saat TV’nin açık olmasına eşdeğer olarak enerji harcamaktadır.

*Haftada bir kez 1,5 saat fırın kullanmak=Haftada 7 kez 1 saat dizüstü bilgisayar kullanmaktan daha yüksek enerji harcamaktadır.

*Haftada 2 gün 2 saat ütü kullanmak=Buzdolabının 24 saat çalışmasından daha yüksek enerji harcamaktadır.

*Klasik ampul, led ampulden 20 kattan fazla enerji harcamaktadır.

*Gereksiz yanan ışıklara dikkat edilmelidir.

*Bulaşık makinası tam dolu iken çalıştırılmalıdır.

*Tost makinası, ütü işlem bitmeden 5 dakika önce fişten çıkarılmalı, içindeki enerji sonuna kadar kullanılmalıdır.

*Buzdolabı, güneş görmeyen yerde ve duvara 10 cm. ara ile konumlandırılmalıdır.

DOĞALGAZ

*Kombinin ısısını 1 derece düşük kullanmak %7 tasarruf sağlamaktadır.

*Evin dış cephesinin yalıtımlı olması yüzde 40 oranında tasarruf sağlar.

*Evlerde konfor sıcaklığının bir derece azaltılmasının tasarrufu   %6-7 oranındadır.

*Yüksek verimli cihaz kullanmak yakıt tasarrufu için önemlidir.

*Perdelerin kısaltılarak ya da peteğin önünü kapatmadan kullanmak enerji tasarrufu sağlar.

*Pencerelerde hava kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

*Sadece tek odanın radyatörlerini açmak tasarruf yerine daha fazla enerji harcamamızı sağlayacaktır. Çünkü diğer odalardan soğuk geleceği için radyatörün açık olduğu odada daha çok enerji harcanacaktır.

*Her dönem kombi bakımları yaptırılmalıdır.

Yukarıda evlerimizde yapabileceğimiz tasarruf tedbirlerini anlatmaya çalıştım. Peki sosyal yaşamın diğer kollarında bizim dışımızda alınabilecek tasarruf tedbirleri de son derece önemlidir. Bazen sabahın erken saatlerinde sokak lambalarının yandığını görüyoruz. Yiyecek, içecek mekanlarında ve her şey dahil sistem uygulayan açık büfe restoranlarda atılan yemek miktarını düşünmek bile istemiyorum. En azından bu yiyecekler hayvanlar için değerlendirilmelidir.

Bir başka konu da teknolojinin yeniliklerine ayak uydurmak veya marka bağımlılığımızdan doğan israf ettiğimiz giderlerimizdir. İlk akla gelen telefon savurganlığıdır. Özellikle gençlerimiz ihtiyaçları olmadığı halde marka giyinmeyi tercih etmektedirler.

Devlette yapılabilecek tasarruf konuları ise elbette en önemli kalemdir. Kırtasiye, yakıt, elektrik konusunda devlet de tasarruf yapmak zorundadır.

ZAFER ÖZCİVAN

Ekonomist