Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, tüketici fiyatlarının nisan ayında yüzde 7.25 oranında arttığı hatırlatılarak, “Uluslararası fiyatları ile tedarik sorunları tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam etmiştir. Bu dönemde, tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken bu gelişmeye en belirgin katkı başta gıda olmak üzere enerji ve hizmet gruplarından gelmiştir. Gıda grubunda yıllık enflasyondaki yükseliş alt kalemler genelinde devam etmiş, bir önceki ay yataya yakın seyreden taze meyve ve sebze fiyatları bu dönemde yüksek artış sergilemiştir” denildi.
ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI
Raporda, 8.83 puan artarak yüzde 69.97’ye gelen yıllık tüketici enflasyonunun detaylarına yer verildi. Bir önceki aya göre gıda, enerji, hizmet, temel mal ve alkol-tütün ile enflasyonu sırasıyla 4.65, 1.62, 1.48, 0.91 ve 0.17 puan arttırdığı kaydedildi.
Gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının nisan ayında yüzde 13.38 oranında arttığı, grup yıllık enflasyonunun 18.77 puan yükselerek yüzde 89.10 seviyesine ulaştığının hatırlatıldığı raporda, “Mevsimsellikten arındırılmış veriler, işlenmemiş gıdada taze meyve ve sebze fiyatlarının önemli ölçüde arttığına işaret etmiştir. Diğer işlenmemiş gıda alt grubunda, yem fiyatlarından olumsuz etkilenen kırmızı ve beyaz et, referans fiyat düzenlemesinin etkilediği sütün yanı sıra patates ve pirinç yüksek fiyat artışlarıyla öne çıkmıştır. İşlenmemiş gıda kalemlerindeki yüksek fiyat artışları bağlantılı işlenmiş gıda kalemlerini de olumsuz etkilemiştir. Bu grupta, ekmek ve tahıllar kaleminde fiyatların yüzde 6.30 oranında artmasıyla alt kalem yıllık enflasyonu yüzde 85.81 olmuştur. Diğer işlenmiş gıda kalemleri arasında peynir ve diğer süt ürünleri, şeker ve şekerle bağlantılı ürünler, katı ve sıvı yağlar, alkolsüz içecekler ve et ürünlerindeki yüksek fiyat artışları dikkat çekmiştir” denildi.
Nisan ayı tüketici enflasyonunda gıda grubu aylık yüzde 13.38 artarken, bu grup içinde taze-meyve grubundaki artış yüzde 20.85 oldu ve yıllık artış ise 104.77 olarak gerçekleşti.