SON birkaç yıldır işletmeler, pandemi koşullarına ve sürekli gelişen tüketici davranışlarına uyum sağlamak için çalışma şekillerini değiştiriyor. Bu değişikliğin bir kısmı ise Twitter’da gerçekleşiyor. Bu nedenle Twitter, pandemi koşulları ile değişen davranışları daha iyi anlamak için teknoloji, finans, spor, gıda gibi çeşitli sektörlerde veriler ve uzman analizleri içeren ilk BirdsEye raporunu yayınladı. Twitter’ın resmi ortakları tarafından hazırlanan ve Twitter sohbetlerindeki verilere dayanan rapor; tüketici trendlerinin yanı sıra gıda endüstrisine dair de önemli bulgular paylaştı.
PANDEMİ ETKİLERİYLE MÜCADELE SÜRÜYOR
Sürdürülebilirlik gıda endüstrisinde bir süredir konuşuluyor olsa da Twitter’da gıda üzerine konuşmalar pandemi ile birlikte sektör genelinde olukça değişti; markalar karantinaların yol açtığı etkiler ve hızlı değişimlerle mücadeleye devam ediyor. BirdsEye raporuna göre, Twitter’da son yıllarda gıda sürdürülebilirliği konuşmalar sürekli artıyor. Sürdürülebilir gıda ile ilgili tüm konuşmaların yüzde 46.5’i ise “Z kuşağı” tarafından (1997-2012 arasında doğan nesil) yürütülürken gıda tedariki, gıda kullanımı ve geri dönüştürme yöntemleri öne çıkan başlıklar arasında.
TARLADAN SOFRAYA
Raporda öne çıkan bulgular arasında ekolojik gıda üretimi paylaşımlarının yüzde 3 oranında azalması ve çevreci gıda pratikleri üzerine atılan Tweet’lerin yüzde 54.4’ünün “plastik” kelimesini içermesi öne çıkan diğer önemli bulgular arasında yer alıyor. Bununla birlikte, protein üzerine yapılan konuşmaların yüzde 87.8’inin bitki bazlı proteinler üzerine olması da dikkatleri çeken detaylar arasında yer alıyor. Bu arada, Twitter’daki “2021 Dünya Günü” tartışmalarının yüzde 6.5’i, yeni dikey tarım gelişmeleri ve tarladan sofraya çözümler üzerine gerçekleşmesi de dünyanın gıdanın sürdürülebilirliği noktasında ne kadar hassas olduğunu da ortaya koydu.
TÜKETİCİLERİN YÜZDE 35’İNİN MARKA TERCİHİ FARKLILAŞTI
BIRDSEYE raporu kapsamında yapılan analizlerde guda sürdürülebilirliğini etkilemek için markaların da önemli bir rolü olduğu ortaya koyuldu. Yapılan araştırmalarda tüketicilerin yüzde 35’inin pandemi öncesine göre sürdürülebilir referanslara dayalı markaları daha çok tercih ettiği belirtilirken, uzun vadeli sürdürülebilir taahhütleri görmek istediği belirtildi.
GIDANIN GELECEĞİ NEREYE EVRİLECEK?
RAPORA göre, Twitter’daki gıda atığı üzerine sohbetlerin yüzde 75’inden fazlası olumsuz yorumlar içeriyordu. Bu kapsamda, yapılan analizde ise şu ifadelere yer verildi: “Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yanı sıra tek kullanımlık plastik alternatiflere yönelik tüketici ilgisi sürdükçe tartışmalar da devam edecek. Gıdanın geleceğine hazırlanmak, plastik ve ete olan bağımlılığımızı azaltmak anlamına geliyor. Bu nedenle endüstri trendleri, atıklarını azaltmak için kompostlanabilir ambalajlar ve yenilebilir pipetler gibi plastik alternatiflere yönelmeye başladı. Diğer yandan birçok tüketici bitki veya biyo-bazlı alternatif protein seçenekleriyle giderek daha fazla ilgileniyor. Bu alternatifler, daha fazla gıda dönüştürme verimliliğine sahip, daha düşük sera gazı emisyonları üretiyor ve çevreye, gıda ve beslenme güvenliğine ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına olumlu katkı sağlıyor.”