350 konutun yanında ticari birimler ve otelin de yer alacağı yeni etabın tanıtım toplantısında konuşan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, toplam 8 milyar TL yatırım imza atacaklarını söyledi. Özel sektör eliyle yapılan en büyük kentsel dönüşüm projesini hayata geçirdiklerini belirten Polat, bölgede yaşayan vatandaşları mağdur etmeden, gönüllülük esasına dayalı bir süreç yürüttüklerine dikkat çekti.

‘GECEKONDU SAHİBİNE 1 MİLYON VERDİK’

“İnşaatı yapmak ya da finansman değil, insanları üzmeden riskli evleri yıkmak önceliğimiz oldu” diyen Polat, dönüşüm alanında yaklaşık 2 bin kişi ile anlaştıklarını ifade etti. Polat, “İşgalci konumunda olan kişileri ev sahibi yaptık ya da ev alacakları kadar ödeme yaptık. Enkaz bedeli olarak 40-50 bin lira ödemek yerine 1 milyon ve üzerinde para verdik” dedi. 2019 yılında, ekonomik krizin olduğu bir dönemde dönüşüme başladıklarını, bugün de pandemi ve sonrasında savaşın etkileri ile yine zor bir dönemden geçildiğini dile getiren Adnan Polat şu ifadeleri kullandı: “Başladığımız işi yarım bırakmak istemedik, o nedenle 2. etabı da yapıyoruz. Her işten para kazanmak şart değil. Gerekirse zarar edelim ama sözümüzü tutalım istedik. Kolay olmadı evet, ama kolayı herkes yapar… ”

Dönüşüm sürecinin sağlıklı ilerlemesi için kamu-özel sektör işbirliği modelinin uygulanması gerektiğini belirten Adnan Polat, “Bugün kişisel menfaat sağlamak isteyenler yeni projelerde zaman kaybına neden oluyor. Bu nedenle alanların boşaltılması işini devlet üstlenmeli. Bize yeni dönüşüm projeleri için teklifler geliyor. Ama bu şekilde başlamayız. Eğer kamu ile işbirliği olursa yaparız” diye konuştu.

Polat Holding CEO’su Kaan Yücel, konutların ortalama metrekare fiyatının 120 bin lira olduğunu, teslimlerin 2025 sonunda yapılacağını söyledi.

‘FIRTINAYI ATLATIRIZ’

Alım gücünün düşmesi sonucunda konut satışlarında gerileme olduğunu ifade eden Adnan Polat, “Mevcut modelle konut maliyetleri artacak. Yerli vatandaşımızın alım gücü azalacağı için konut satışları düşecek gibi görünüyor. Yabancılar ise dövizle geldiğinde onlar için cazip oluyor. Orta sınıfın ev sahibi olması için kira öder gibi bir morgage sistemi işlemeli ancak kısa vadede zor görünüyor. Bizler de bu dönemde önümüzü göremediğimiz için bütçe yapmakta zorlanıyoruz. Konut sektörü için diğer sektörlerde de olduğu gibi zor bir dönem. Ancak ben her zaman Türkiye’ye inandım. Bu fırtınayı da atlatacağız. Önemli olan en az hasarla bu dönemi geçirmek” dedi.